Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Opozícia kritizuje vládu za možné ohrozenie čerpania peňazí z plánu obnovy: Kmec to odmieta

Progresívne Slovensko Zobraziť galériu (2)
Progresívne Slovensko (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Opozícia kritizuje vládu za možné ohrozenie čerpania peňazí z plánu obnovy. Progresívne Slovensko (PS) vyzýva premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby začal o situácii rokovať v Bruseli a prebral zodpovednosť. Podľa poslankyne parlamentu Veroniky Remišovej (Slovensko, KÚ, Za ľudí) nebolo Slovensko nikdy tak blízko k zastaveniu európskych prostriedkov. Reagovali tak na list, ktorý mala Európska komisia (EK) poslať Vláde SR.

Predseda PS a podpredseda parlamentu Michal Šimečka hovorí o ohrození investícií v hodnote viac ako tri miliardy eur. "Je to zodpovednosť tejto vlády Roberta Fica (Smer-SD)," zdôraznil. Namiesto toho, aby premiér okamžite robil všetko pre záchranu európskych peňazí, natáča podľa neho videá a uráža všetkých okolo seba. PS tiež odmieta slová premiéra o zastavení eurofondov ako o možnom "treste Západu" za nezvolenie Ivana Korčoka za prezidenta. Poukazujú, že list prišiel ešte pred zvolením Petra Pellegriniho za hlavu štátu.

archívne video

Vzniká Rada vlády SR pre regionálny rozvoj a politiku súdržnosti EÚ (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Podľa Remišovej je z listu zrejmé, že komisia má veľmi podrobný prehľad o tom, čo sa na Slovensku deje. "Európska komisia v skratke pochybuje o tom, či Slovensko dokáže účinne skontrolovať, či sa európske peniaze nerozkrádajú," vyhlásila bývalá vicepremiérka. Upozornila na otázky EK týkajúce sa zrušenia Úradu špeciálnej prokuratúry a ďalších zmien v trestnej politike. Na schôdzi parlamentu chce navrhnúť uznesenie, ktorým Národná rada SR požiada vicepremiéra pre plán obnovy Petra Kmeca a ministra investícií Richarda Rašiho (obaja Hlas-SD) o správu o krokoch na ochranu európskych peňazí, poskytnutie plného znenia odpovedí komisii a predstavenie konkrétnych krokov k náprave.

Medializovaný list od Európskej komisii nie je jediný, tvrdí Kolíková zo SaS

Poslankyňa SaS Mária Kolíková upozornila, že medializovaný list od Európskej komisii nie je jediný. Ohrozené sú podľa nej nielen financie z plánu obnovy, ale aj eurofondov celkovo. Myslí si, že zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) sa dalo aj tak, aby neboli ohrozené eurofondy. Nie je podľa nej možné zrušiť ÚŠP a nijako neriešiť, čo bude so všetkými prípadmi, osobitne tými, ktoré sa týkajú finančných záujmov Európskej únie.

Poslanci zo SaS o hrozbe straty miliárd eur z eurofondov (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Mimoparlamentná strana Demokrati doručila premiérovi list, ktorým ho žiada, aby jasne, komplexne a okamžite informoval verejnosť, aké kroky ide podniknúť, aby Slovensku neboli zastavené eurofondy a financie z plánu obnovy. Ako vysvetlila hovorkyňa Demokratov Martina Kakaščíková, strana tak opakovane reaguje na informácie z Európskej komisie, ktorá chce stopnúť financie pre nebezpečné konanie vlády SR, najmä v súvislosti so zmenami v trestnom kódexe.

Kmec odmieta slová opozície o ohrození financií z plánu obnovy

Vicepremiér pre eurofondy a plán obnovy Peter Kmec (Hlas-SD) odmieta slová opozície o ohrození čerpania financií z plánu obnovy. "To, že nám hrozí zastavenie 6,4 miliardy (eur), to je nonsens," zhodnotil na piatkovej tlačovej konferencii. Hovorí o zbytočnej politizácii a kampani pred eurovoľbami. Odpoveď na list Európskej komisie avizuje na budúci týždeň.

"Je to zbytočná politizácia toho, čo sa deje okolo plánu obnovy. V každom segmente, komponente prebiehajú veľmi intenzívne rokovania s Európskou komisiou na pracovnej úrovni. Snažíme sa odpolitizovať túto debatu. Nám by malo ísť spoločne o tých 6,4 miliardy," vyhlásil Kmec. Upozornil, že predmetom konzultácií sú často veci, ktoré zdedila súčasná vláda po svojich predchodcoch.

Peter Kmec
Zobraziť galériu (2)
Peter Kmec  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Samotné zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry nie je podľa Kmeca problém. Tvrdí, že sa riešia detaily, napríklad ako sa prerozdeľujú spisy. Je presvedčený, že v spolupráci s ministerstvom spravodlivosti a generálnou prokuratúrou sa 15 položených otvorených otázok podarí vyriešiť.

K štvrtej žiadosti o platbu z plánu obnovy vysvetlil, že hodnotenie je pozastavené vzhľadom na potrebu dotiahnuť legislatívne kroky v súvislosti s prijímaním zákona o 13. dôchodkoch. Legislatíva sa má prijať na nadchádzajúcej schôdzi parlamentu. "Len čo bude zákon prijatý s doplnením udržateľnosti dôchodkového systému, komisia opätovne spustí hodnotenie," uviedol. "Všetky ostatné otvorené otázky súvisiace so štvrtou žiadosťou o platbu sú splnené," deklaroval.

Viac o téme: OpozíciaEurfondyProgresívne SlovenskoPlán obnovyČerpanie peňazí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu