Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Šokujúci plán NATO: Hrozí Ukrajine rozdelenie ako Nemecku v roku 1945?

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys)

BRUSEL - Ukončí tento plán vojnu na Ukrajine? NATO vraj zvažuje možnosť začlenenia Ukrajiny do Severoatlantickej aliancie výmenou za územia odstúpené Rusku.

Informujú o tom okrem iného talianske noviny „La Repubblica“ . Transakcia by znamenala, že Ukrajina by sa vzdala území, ktoré v súčasnosti okupujú Rusi, avšak so zárukou, že zostávajúca „západná Ukrajina“ by sa okamžite pripojila k NATO. Kremeľskému vládcovi Vladimirovi Putinovi (71) by mohlo byť ponúknuté, že si na oplátku ponechá Krym a všetky územia dobyté za posledné dva roky.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 774 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Tento scenár podľa novinárov pripomína situáciu po druhej svetovej vojne, keď bolo Nemecko rozdelené na Východ a Západ.

Zlom vo vojne na Ukrajine? Mediálna správa naznačuje, že takýto scenár by urýchlil dodávky pomoci Kyjevu, ktoré sú momentálne zablokované v Kongrese USA – najmä v očakávaní možného návratu Donalda Trumpa do Bieleho domu. Hoci táto možnosť nie je oficiálnym stanoviskom, malo by sa o nej neformálne diskutovať a nemala by byť nereálna, najmä vzhľadom na blížiace sa voľby v USA.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg (65) nedávno jasne varoval, že snahy o podporu Ukrajiny zlyhajú. Ak sa nepodarí zmobilizovať viac pomoci, reálne hrozí, že Rusko dobyje ešte viac ukrajinského územia, varoval Stoltenberg vo štvrtok po stretnutí ministrov zahraničných vecí v Bruseli.

Faktom je, že jedinou cestou k spravodlivému a trvalému mieru na Ukrajine je garantovať silné ukrajinské ozbrojené sily, dodal Nór. Len tak presvedčíte Putina, že na bojisku nevyhrá.

Vyhlásenie, ktoré by nehovorilo proti plánu rozdelenia Ukrajiny jej a súčasného členstva v NATO. Myšlienka rozdelenia Ukrajiny nebola na summite NATO oficiálne prerokovaná.

Viac o téme: RuskoNATOUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu