Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Desivé varovanie nemeckého ministra: Putin chystá útok na Európu, súhlasia s ním aj ďalší experti

Nemecký minister obrany Boris Pistorius
Nemecký minister obrany Boris Pistorius (Zdroj: TASR/Moritz Frankenberg/dpa via AP)

BERLÍN - Mnohí vojenskí experti vrátane nemeckého ministra obrany Borisa Pistoriusa sa domnievajú, že Vladimir Putin plánuje útok na Európu. Sám šéf Kremľa takéto plány pred kamerou odmietol ako „úplný nezmysel“. Nakoľko sú však Putinove vyhlásenia dôveryhodné?

Odkedy ruský prezident Vladimir Putin nariadil svojim jednotkám vtrhnúť do susednej Ukrajiny, uplynuli už viac ako dva roky. Odvtedy v Európe panuje obava, že by kremeľský líder mohol po Ukrajine zaútočiť na ďalšie európske krajiny.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 770 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Boris Pistorius varuje pred Putinovým útokom na Európu

Viacerí vojenskí experti, vrátane nemeckého ministra obrany Borisa Pistoriusa, už v posledných mesiacoch a týždňoch vyjadrili obavy a varovali pred Putinovým útokom na Európu. Boris Pistorius sa napríklad domnieva, že hrozby zo strany Ruska treba brať vážne. Podľa jeho názoru má Nemecko len „päť až osem rokov“ na to, aby sa pripravilo na ruský útok.

Vojenský expert je presvedčený, že pre Putinovi „Ukrajina nestačí“

S ministrom obrany súhlasili aj ďalší špičkoví vojenskí experti ako Carlo Masala. Profesor medzinárodnej politiky na Univerzite Bundeswehru v Mníchove v rozhovore povedal: "Všetko, čo počujete z Moskvy, vedie k záveru, že s Ukrajinou sa veci nekončia."

Putin označil špekulácie o útoku na Európu za „úplný nezmysel“

Samotný Vladimir Putin v nedávnom rozhovore odmietol špekulácie o ruskom útoku na iné európske krajiny ako „úplný nezmysel“. Kremeľský líder pred kamerami vyhlásil, že európske národy „iba (desia) svojich vlastných ľudí, aby z nich, zo svojich vlastných ľudí dostali peniaze“. Európske krajiny sa podľa Putina snažia ospravedlniť svoje vlastné slabé ekonomiky a klesajúcu životnú úroveň. "Takže vyvolávajú u svojich obyvateľov strach z možnej "ruskej hrozby", zatiaľ čo oni sami šíria svoj diktát po celom svete," uzavrel ruský prezident.

Ukrajinský politik presvedčený: Putin si nájde dôvod na útok na Európu

Nakoľko sú však Putinove vyhlásenia dôveryhodné? Geraščenko vo svojom príspevku správne poukazuje na to, že Vladimir Putin pred inváziou na Ukrajinu tvrdil, že ju v žiadnom prípade nechce napadnúť. Rozmiestnenie ruských vojsk pri ukrajinských hraniciach odôvodnil šéf Kremľa vojenským cvičením. O niečo neskôr porušil svoj sľub a napadol Ukrajinu. „Povedal tiež, že Rusko neplánovalo zaútočiť na Ukrajinu, ale bolo k tomu ‚nútené‘,“ povedal Gerašenko. "Ak ho nezastavia na Ukrajine, bude 'nútený' zaútočiť aj na Európu. Dôvod si nájde," je si istý ukrajinský politik.

Putina prirovnávajú k Hitlerovi

Mnohí používatelia X súhlasia s Geraščenkom. „Vzhľadom na to, že Rusko v minulosti klamalo, je to rovnako dobré ako oznámenie o blížiacej sa invázii,“ komentoval rozhovor s Putinom jeden používateľ. „Dôverovať tomuto mužovi bola veľká chyba,“ píše sa v ďalšom komentári. „To znie takmer presne ako to, čo povedal Hitler,“ poznamenáva ďalší.

Viac o téme: VojnaVladimir PutinEurópaBoris Pistorius
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu