Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Guterres je znepokojený zásahom ekvádorskej polície na mexickej ambasáde

Antonio Gutteres Zobraziť galériu (2)
Antonio Gutteres (Zdroj: TASR/Andreas Gebert/dpa via AP)

NEW YORK - Generálny tajomník OSN António Guterres je "znepokojený" piatkovou raziou ekvádorských bezpečnostných síl na mexickom veľvyslanectve v Quite, kam prišli zatknúť bývalého viceprezidenta tejto krajiny Jorgeho Glasa obvineného z korupcie. Uviedol to v sobotu Guterresov hovorca Stéphane Dujarric.

Guterres podľa svojho hovorcu vyzdvihol dôležitosť zachovania nedotknuteľnosti diplomatických priestorov, ktorú podľa neho treba rešpektovať "vo všetkých prípadoch v súlade s medzinárodným právom"."Generálny tajomník zdôrazňuje, že porušovanie tejto zásady ohrozuje udržiavanie normálnych medzinárodných vzťahov, ktoré sú rozhodujúce pre rozvoj spolupráce medzi krajinami," povedal Dujarric. Dodal, že šéf OSN vyzval Ekvádor aj Mexiko, aby svoje spory riešili pokojne a prejavili voči sebe "umiernenosť".

Guterres je znepokojený zásahom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Dolores Ochoa)

Mexiko v bezprostrednej reakcii na zmienenú raziu na svojej ambasáde prerušilo s Ekvádorom diplomatické vzťahy. Neskôr ho v tomto smere nasledovala Nikaragua. Raziu ostro odsúdili aj ďalšie latinskoamerické krajiny vrátane Argentíny, Brazílie, Čile, Kolumbie, Peru, Kuby, Bolívie či Venezuely.

Glas čelí v Ekvádore, kde bol viceprezidentom v rokoch 2013 až 2017, obvineniam z korupcie, pričom na mexickej ambasáde sa ukrýval od decembra. Mexiko mu v piatok "po dôkladnej analýze" situácie udelilo politický azyl, čo vláda ekvádorského prezidenta Daniela Nobou označila za "nezákonný čin", keďže na Glasa bol v tejto krajine vydaný zatykač.

Viac o téme: OSNEkvádorAntónio GuterresMexická ambasáda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu