Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Za havanským syndrómom by mohli byť ruskí agenti: Kremeľ to popiera

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON/MOSKVA - Za takzvaným havanským syndrómom by mohli stáť príslušníci ruskej vojenskej rozviedky GRU, uviedol ruský investigatívny portál The Insider, ktorý vyše roka zisťoval okolnosti prípadov spájaných so syndrómom prejavujúcim sa ako zdravotné ťažkosti s neurologickými príznakmi. Svoje vyšetrovanie podnikol spoločne s nemeckým listom Der Spiegel a reláciou 60 Minutes americkej stanice CBS. Kremeľ dnes v reakcii na správu o nových zisteniach týchto médií oznámil, že pre ruské zapojenie chýbajú dôkazy.

O havanskom syndróme sa začalo hovoriť v roku 2016 v súvislosti s neurologickými ťažkosťami amerických diplomatov pôsobiacich v kubánskom hlavnom meste. Problémy ako bolesti hlavy, únava, deformácie sluchu, ale aj závraty a nevoľnosti odvtedy ohlásili diplomati, agenti CIA či rodinní príslušníci týchto osôb pôsobiacich v mnohých ďalších krajinách vrátane Rakúska, Kolumbie alebo Vietnamu.

archívne video

Vyššia koncentrácie osôb v okolí budovy Konzulátu Ruskej federácie v Slovenskej republike (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Rusko už skôr svoje zapojenie do týchto udalostí odmietlo. V mestách, v ktorých sa "havanský syndróm" Objavil, sa ale podľa zistení The Insideru pohybovali členovia ruskej vojenskej rozviedky z jednotky 29155, ktorú už skôr médiá spojili napríklad s otravou nervovoparalytickou látkou bývalého ruského tajného agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julije v Británii alebo zbrojára Emilijana Gebreva v Bulharsku. Gebrev mal uskladnené zbrane aj v moravských Vrbeticiach v októbri 2014, keď tamojší muničný sklad postihla ničivá explózia. České úrady najneskôr od roku 2021 podozrievajú z tohto výbuchu aj príslušníkov GRU.

V súvislosti s "havanským syndrómom" a možným zapojením pracovníkov ruskej rozviedky The Insider spomína takzvané akustické zbrane. Uviedol, že medzi jeho hlavné zistenia patrí, že vysokopostavení členovia spomínanej jednotky GRU dostali ocenenie za svoj prínos k vývoju týchto zbraní. Termín akustickej zbrane sa používa v ruskej vojenskej literatúre pre označenie zariadenia, ktoré za pomoci vysokofrekvenčných vĺn môže zasiahnuť mozog obete, poznamenal portál.

Prvý prípad "havanského syndrómu" sa podľa investigatívneho portálu mohol vyskytnúť už skôr ako v roku 2016. Podľa neho sa odohrali dva "útoky" v roku 2014 vo Frankfurte nad Mohanom, pričom jednou z obetí bol zamestnanec amerického konzulátu.

Podľa Peskova nikto nezverejnil presvedčivé dôkazy

Americký list The Washington Post vlani napísal, že podľa analýzy piatich amerických spravodajských agentúr "havanský syndróm" veľmi pravdepodobne nespôsobil útok znepriatelenej vlády ani zbraň či zariadenie vysielajúce energetické lúče. Uviedol tiež, že vysvetlenie javu zostáva nejasné.

Ruský prezidentský hovorca Dmitrij Peskov dnes podľa agentúry TASS podotkol, že médiá už skôr v súvislosti s "havanským syndrómom" vinili Rusko, a vyhlásil, že pre ruské zapojenie chýbajú dôkazy. "Médiá dlhé roky vnucujú tému takzvaného havanského syndrómu. Od samého začiatku je pritom najčastejšie spájané s obviňovaním ruskej strany, ale za celý čas nikto pre tieto hlasné obvinenia nezverejnil alebo nepredložil aspoň trochu presvedčivé dôkazy," vyhlásil Peskov.

Viac o téme: RuskoUSARuskí agentiHavanský syndróm
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu