Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Egyptský prezident Sísí zložením prísahy začal svoje tretie funkčné obdobie

Abdal Fattah Sisi
Abdal Fattah Sisi (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí v utorok zložil pred parlamentom prísahu na svoje tretie funkčné obdobie. Pri moci je už desať rokov a prezidentom má byť až do roku 2030, informuje agentúra AFP.

Sísí v decembrových voľbách získal 89,6 percenta hlasov v konkurencii troch protikandidátov. Šesťročné funkčné obdobie má byť pre 69-ročného Sísího posledné, ak opäť nepresadí zmenu ústavy, ktorá by predĺžila jeho pôsobenie, komentuje AFP.

archívne video

V rámci operačnej prestávky bola z Egypta do Gazy presunutá humanitárna pomoc (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

V deň Sísího prísahy bolo tiež slávnostne otvorené nové administratívne hlavné mesto Egypta, ktoré vystavali v púšti východne od Káhiry, informovali miestne médiá. Sísí sa dostal k moci počas masových protestov proti prezidentovi Muhammadovi Mursímu, ktorý bol zosadený v roku 2013. V prezidentských voľbách v rokoch 2014 aj 2018 dosiahol Sísí podľa oficiálnych výsledkov drvivé víťazstvo so ziskom viac ako 96 percent hlasov. Neskôr predĺžil prezidentský mandát zo štyroch na šesť rokov a zmenil ústavu, aby zvýšil limit po sebe nasledujúcich funkčných období z dvoch na tri.

Hospodárska kríza

Posledné dva roky sa jeho vláda snažila zvládnuť dôsledky prehlbujúcej sa hospodárskej krízy, keď egyptská mena stratila dve tretiny svojej hodnoty a inflácia sa vlani vyšplhala na rekordných 40 percent.

V prvom štvrťroku 2024 však Egypt zaznamenal prílev viac ako 50 miliárd dolárov (približne 46 miliárd eur) v podobe pôžičiek a investičných dohôd, ktoré podľa Káhiry oživia tamojšie hospodárstvo, píše AFP.

Viac o téme: MocFunkčné obdobieEgyptAbdal Fattáh SísíPrezident
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu