Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Litva protestuje voči Lukašenkovým vyjadreniam o možných vojenských krokoch

Alexander Lukašenko
Alexander Lukašenko (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File)

VILNIUS - Litva v piatok oznámila, že vzniesla oficiálnu sťažnosť voči vyjadreniam bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka o možných vojenských operáciách Minska voči susedným krajinám, informuje agentúra DPA.

V Bielorusku bolo v utorok zverejnené video, na ktorom prezident Lukašenko počas rozhovoru s vojenskými predstaviteľmi uviedol, že bieloruská armáda je pripravená v prípade potreby napadnúť časti Poľska či Litvy, píše DPA. Litovské ministerstvo zahraničných vecí v piatok uviedlo, že prostredníctvom diplomatickej nóty vyjadruje rozhodný protest a žiada od Bieloruska urýchlene vysvetlenie.

archívne video

Ukrajinská delegácia už dorazila na mierové rokovania na hraniciach s Bieloruskom (Zdroj: Twitter/NEXTA)

Poľsko aj Litva sú členské krajiny EÚ a NATO a majú spoločné hranice s ruskou exklávou Kaliningrad i s Bieloruskom. Medzi Poľskom a Litvou sa nachádza Suwalský koridor - strategicky dôležitý úsek územia spájajúci Bielorusko s Kaliningradom, pripomína DPA.

Lukašenkove vyjadrenia podľa litovského rezortu diplomacie obsahovali neopodstatnené tvrdenia o vojenských hrozbách zo strany Litvy voči Bielorusku, zmienky o neudržateľnosti Suwalského koridoru a pokyny na prípravu bieloruskej armády na možný stret s baltskými krajinami a Poľskom.

Viac o téme: ProtestBieloruskoLitvaAlexander LukašenkoVojenské kroky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu