Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Lukašenkov pes si žije lepšie ako väčšina Bielorusov: UMKA chodí s pánom na vojenské cvičenia aj zahraničné cesty

Lukašenkov pes Umka sprevádza svojho pána takmer na každom podujatí aj oficiálnych návštevách
Lukašenkov pes Umka sprevádza svojho pána takmer na každom podujatí aj oficiálnych návštevách (Zdroj: X/Denis Kazakiewicz/Macro Four)

MINSK - Každý muž má nejakú slabosť. Pri dlhoročnom prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi je to zrejme jeho verný priateľ. Pes Umka je v Bielorusku najznámejšie zviera. Hlava krajiny s ním trávi kopec času, pričom nemá problém, keď jeho maznáčik sedí na stole, zatiaľ čo poskytuje rozhovor. Lukašenko si ho dokonca berie aj na zahraničné cesty alebo dokonca vojenské cvičenia.

archívne video

Putin a Lukašenko si nasadili chrániče a korčule: Prišlo veľké, koncoročné a hokejové predstavenie (Zdroj: Profimedia)

Bieloruský prezident sa v poslednej dobe len málokedy objaví na verejnosti bez svojho miláčika, bieleho nemeckého špica, Umka. Ako informovalo Zerkalo, o hlave Bieloruska bolo známe, že predtým si na rôzne spoločenské akcie nebrával so sebou žiadne zvieratá. S Umkom je to ale úplne iný príbeh. Prezident nemá problém chodiť s ním ani na prestížne medzinárodné hokejové zápasy. 

Milovník zvierat

O Lukašenkovi sa vie, že miluje zvieratá. Na pozemku jeho sídla by sme našli hneď niekoľko čistokrvných kráv, sliepky a dokonca aj pštrosy. Jeho tajomníčka Natalia Eismontová prezradila, že priamo v sídle s ním žijú tri mačky, pričom najviac je na očiach kocúr Nemo. 

Najväčšou láskou Lukašenka sú psy. Vlastní ich päť. Okrem spomínaného Umka má napríklad aj čierneho labradora Lloyda, ktorého mu v roku 2009 darovala jednotka v pohraničí. Bývalý štátny tajomník Pavel Borodin mu daroval šteňa nemeckého ovčiaka Kolju. "Nepamätám si už, ale niekto mi daroval aj dvoch huskyov. V zime som ich nosieval na prsiach, aby sa zahriali. Bývajú som mnou v dome," spomínal Lukašenko. 

Veľmi vzácne plemeno

Jeho najmilovanejším je ale Umka, ktorého nesie takmer všade so sebou. Nemecký špic bielej farby je veľmi vzácne plemeno. Podľa profesionálneho chovateľa sa šteňatá tohto plemena predávajú aj za viac ako dvetisíc dolárov. Počas rozhovoru s ruskou novinárkou Nailjou Asker-Zadeovovu nazval Lukašenko svojho špica "bábätkom". Bieloruský web upozornil, že takto oslovoval svojho najmladšieho syna Nikolaja. Počas rozhovoru požiadal osobnú lekárku, aby vyložila Umka k nemu na stôl. 

Zahraničné cesty

Umka bol súčasťou aj bieloruskej delgácie na summite Šanghajskej organizácie pre spoluprácu v Samarkande. Psík sa viezol v kočíku, ktorý mala tlačiť žena výzorovo podobná Svetlane Konošenkovej, Lukašenkovej osobnej lekárky.

Vojenský výcvik

Špic bol s pánom prítomný aj na rusko-bieloruských cvičeniach "Zapad-2021". Nie je jasné, či to Lukašenko nespravil zámerne, pretože krátko po uverejnení ich spoločnej fotografie sa v médiách objavila správa, že "prítomnosť Umka robí charakter cvičení výlučne pokojnými". Hovorilo sa, že práve tu mal na cvičisku Umka roztrhať nemecký ovčiak. V takom prípade by ale nemohol byť so svojím pánom na návšteve ďaľšej vojenskej základne. Umka pokojne sedel Lukašenkovi na kolene.

Viac o téme: PesDomáci miláčikBieloruskoAlexandr LukašenkoUmkaNemecký bely špic
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu