Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Proti uväzneniu opozičného lídra protestovali v Naí Díllí tisíce ľudí

(Zdroj: SITA/AP Photo/Altaf Qadri)

NAÍ DILLÍ - V hlavnom meste Indie sa v nedeľu zhromaždili vysokopostavení predstavitelia aj tisícky prívržencov opozície na protest proti uväzneniu opozičného politika, ku ktorému došlo len niekoľko týždňov pred parlamentnými voľbami. Informujeme podľa správy agentúry AFP.

Arvinda Kedžrivála, šéfa vlády zväzového teritória Naí Dillí a kľúčového lídra opozičnej aliancie, ktorá sa sformovala, aby sa v aprílových voľbách postavila proti súčasnému indickému premiérovi Naréndrovi Módímu, zadržali minulý týždeň v súvislosti s dlho prebiehajúcim vyšetrovaním korupcie.

Politik popiera previnenie

Kedžriválova regionálna vláda v Naí Dillí je obviňovaná z toho, že brala úplatky pri vydávaní obchodných licencií súkromným firmám na predaj a výrobu alkoholu. Zadržaný politik akékoľvek previnenie popiera. "India smeruje k autokracii. Táto vláda jedného muža vedie krajinu do záhuby," vyhlásil pred demonštrujúcim davom expremiér Maháraštry Uddhav Thackeray s odkazom na Módího. V parlamentných voľbách, ktoré sa začnú 19. apríla a potrvajú šesť týždňov, môže odovzdať svoj hlas takmer miliarda Indov. Podľa AFP ide o najväčšie demokratické podujatie na svete.

Opozícia sa prihovorila demonštrantom

Mnoho odborníkov považuje znovuzvolenie Módího a jeho Indickej ľudovej strany (BJP) za predvídateľné, sčasti preto, že asertívna hinduisticko-nacionalistická politika, ktorú presadzuje, rezonuje medzi príslušníkmi väčšinového indického vierovyznania - hinduizmu. Viacero lídrov opozičnej aliancie INDIA, zloženej z dvoch desiatok politických strán, sa v nedeľu prihovorilo demonštrantom v metropole Naí Dillí.

"Toto je boj o záchranu Indie. Ak sa BJP vráti k moci, ústavu zahodí," povedal predseda Indického národného kongresu (INC) Gándhí. Manželka Kedžrivála na proteste prečítala prejav, ktorý bol podľa nej posolstvom uväzneného politika. "Chcem, aby sme spoločne vybudovali novú Indiu, v ktorej bude existovať spravodlivosť pre každého," uviedla.

Viac o téme: OpozíciaIndia protest
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu