Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Mohutný POŽIAR v Brazílii: VIDEO Strechu mrakodrapu zachvátili PLAMENE! K zemi padali horiace TROSKY

Požiar mrakodrapu v brazílskom meste Recife
Požiar mrakodrapu v brazílskom meste Recife (Zdroj: X/Volcaholic/David Roth-Lindberg)

RECIFE – Rozostavaná výšková budova v brazílskom meste Recife už s určitosťou nebude dokončená podľa plánu. Jej strechu zachvátil mohutný požiar, ktorý sa rozšíril aj na spodné poschodia. Zo strechy v centre mesta začali padať horiace trosky.

archívne video

Zásah hasičov pri požiari vo fabrike na výrobu chemických látok v Kysuckom Novom Meste (Zdroj: TASR/Daniel Stehlík)

Prístavné mesto Recife v severovýchodnej časti Brazílie postihlo nešťastie. Ako informuje CNN Brasil, vo štvrtok 28. marca v neskorých večerných hodinách miestneho času začala horieť strecha rozostavanej výškovej budovy v centre mesta. 

Strašný pohľad 

Požiar mal vypuknúť vo štvrti Torre, ktorá sa nachádza v severozápadnej časti mesta (Pernambuco). "Hasiči dorazili na miesto incidentu pár minút od hlásenia na dispečing. Po príchode ešte z budovy šľahali plamene. Zo strechy začali na zem padať horiace trosky, pričom vzniklo ďalšie ohnisko," informoval hasičský zbor v Recife. 

Napokon ale v ten večer začalo pršať, čo hasičom výrazne uľahčilo prácu. Až počas dnešného dňa (29. marec) oznámili, že dostali oheň pod kontrolu. Budova sa nachádza na križovatke ulíc Rua Real da Torre a Padre Anchieta, pričom celý pozemok zaberá miesto s rozlohou 17 kilometrov štvorcových. Mrakodrap siaha do výšky 90 metrov a požiar poškodil minimálne 33 poschodí. 

Oblasť je zabezpečená

Guvernérka Raquel Lyra sa k incidentu vyjadrila na sociálnej sieti X: "Situáciu v objekte zničenej budovy vo štvrti Torre v Recife moniturejeme v spolupráci bezpečnostných síl. Na mieste operuje hasičský zbor a zabezpečuje, aby každý, kto žije v okolí, zostal v bezpečí."

Starosta Recife, João Campos, tiež zverejnil príspevok na túto tému na sociálnych sieťach. "Som v kontakte s operačným strediskom v Recife (COP). Spoločne monitorujeme následky po požiari rozostavanej budovy," vyjadril sa s tým, že bezpečnostné tímy vrátane civilnej obrany v spolupráci s hasičmi zatarasili všetky cesty v okolí, aby tak predišli ďalším možným komplikáciám. Obyvatelia okolitých budov boli pre istotu evakuovaní. 

Žiadne obete 

Požiar, ktorý zachvátil najprv strechu, mohol podľa brazílskeho ministra obrany Alessandra Carvalha vypuknúť v dôsledku skratu. Podľa hasičov si nevyžiadal žiadne straty na životoch. V čase požiaru bola v objekte len ochranka, ktorá však stihla včas uniknúť. 

Keďže požiar vznikol na najvyššom mieste budovy a šíril sa postupne na nižšie poschodia, boli tu obavy, že sa budova môže zrútiť. Táto možnosť je však podľa ministra vylúčená. "Podľa inžiniera, ktorý dohliada na všetky stavebné práce v objekte, neexistuje žiadne riziko, že by sa poškodil niektorý z nosných pilierov," dodal Carvalho.

Prebieha vyšetrovanie 

Zodpovedná firma je podľa dostupných informácii Construtora Carrilho. Spoločnosť je v súčasnej dobe v kontakte so štátnymi úradmi. Za zmienku stojí aj fakt, že celý objekt je poistený a teda žiadny pracovník spoločnosti nebude poškodený. Počas víkendu sa na mieste uskutočnia technické obhliadky, aby bolo možné lepšie posúdiť vznik tejto škodovej situácie.

Viac o téme: MrakodrapPožiarBrazíliaRecife
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu