Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Austin žiadal o zlepšenie humanitárnej situácie v Gaze: USA odmietajú, že hlasovanie v OSN uškodilo kauze rukojemníkov

Lloyd Austin a Joav Galant na spoločnom stretnutí Zobraziť galériu (3)
Lloyd Austin a Joav Galant na spoločnom stretnutí (Zdroj: SITA/AP Photo/Jacquelyn Martin)

WASHINGTON - Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok v Pentagóne požiadal svojho izraelského kolegu Joava Galanta o zlepšenie humanitárnej situácie v Pásme Gazy. Informuje o tom správa z agentúry DPA.

Schôdzka ministrov sa uskutočnila po tom, ako v pondelok izraelský premiér Benjamin Netanjahu zrušil plánovanú návštevu izraelskej delegácie vo Washingtone - stalo sa tak na protest proti pondelkovej rezolúcii Bezpečnostnej rady OSN, ktorá vyzýva na okamžité prímerie v Pásme Gazy.

archívne video

Humanitárna pomoc prichádza do Pásma Gazy cez prechod Rafah. (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

"V Gaze je v súčasnosti príliš vysoký počet civilných obetí a príliš nízky objem humanitárnej pomoci... Takže sa teším na diskusiu o tom, ako môžeme výrazne a naliehavo zmierniť humanitárnu krízu v Gaze," povedal šéf amerického rezortu obrany svojmu izraelskému kolegovi.

Austin v súvislosti s útokom Hamasu na Izrael vlani v októbri uviedol, že "žiadna krajina by nemala znášať takýto teror a netolerovala by takéto nebezpečenstvo". "Naším cieľom je zvýšiť bezpečnosť Izraela a regiónu. A ako som neustále opakoval, ochrana palestínskych civilistov pred ujmou je morálnou nevyhnutnosťou a strategickým imperatívom," dodal.

Joav Galant
Zobraziť galériu (3)
Joav Galant  (Zdroj: SITA/AP Photo/Jacquelyn Martin)

Americký minister obrany diskutoval s Galantom aj o situácii v meste Rafah na juhu Pásma Gazy, kde sa pred vojnou uchýlilo viac ako milión Palestínčanov. Austin zdôraznil, že operácia v Rafahu by nemala byť spustená bez realizovateľného plánu, ktorý zaistí bezpečnosť a humanitárnu podporu pre civilistov, čo sa tam uchýlili, píše sa vo vyhlásení Pentagónu.

Spojené štáty už Izrael viackrát varovali pred spustením vojenskej ofenzívy do Rafahu, pričom poukazujú na riziko vysokého počtu civilných obetí. Obaja ministri sa zhodli, že je naliehavo potrebné zabezpečiť prepustenie všetkých rukojemníkov, ktorých Hamas zadržiava od vlaňajšieho útoku na Izrael.

Lloyd Austin
Zobraziť galériu (3)
Lloyd Austin  (Zdroj: SITA/AP Photo/Jacquelyn Martin)

Izraelská delegácia mala odcestovať do USA v pondelok a predstaviť Bielemu domu plány očakávanej pozemnej invázie do mesta Rafah. Galant bol v čase zrušenia návštevy už vo Washingtone, pripomína DPA.

USA odmietajú tvrdenie Izraela, že hlasovanie v OSN uškodilo kauze rukojemníkov

Americké ministerstvo zahraničných vecí v noci na stredu odmietlo tvrdenia izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, že hlasovanie o rezolúcii OSN požadujúcej prímerie v Pásme Gazy poškodilo úsilie o oslobodenie izraelských rukojemníkov zadržiavaných palestínskym radikálnym hnutím Hamas.

Ako informovala agentúra DPA, hovorca ministerstva zahraničných vecí USA Matthew Miller povedal, že Hamas doručil svoju odpoveď sprostredkovateľom pred hlasovaním Bezpečnostnej rady OSN, ktoré USA odmietli vetovať. Miller označil Netanjahuove vyjadrenia za neférové.

"Postoj Hamasu jasne demonštruje jeho absolútny nezáujem o vyjednanú dohodu a svedčí o škodách, ktoré spôsobila rezolúcia Bezpečnostnej rady OSN," uviedol predtmn úrad predsedu izraelskej vlády vo vyhlásení.

Izraelský premiér avizuje, že Izrael si stanovil svoje vojnové ciele a dosiahne ich

Vyhlásenie kritizuje Hamas, ktorý "opäť odmietol americký kompromisný návrh a zopakoval svoje extrémne požiadavky" - podľa Netanjahuovho úradu ide o okamžité zastavenie vojny, úplné stiahnutie izraelskej armády z Pásma Gazy a ponechanie administratívy Hamasu, "aby mohla znova a znova opakovať masaker zo 7. októbra, ako to sľúbil urobiť".

Izraelský premiér avizuje, že Izrael si stanovil svoje vojnové ciele a dosiahne ich - ide o zničenie vojenských a vládnych kapacít Hamasu, prepustenie všetkých rukojemníkov a zaistenie toho, aby Pásmo Gazy v budúcnosti nepredstavovalo hrozbu pre izraelský ľud.

Miller na svojom brífingu vo Washingtone zopakoval pozíciu Spojených štátov, že Izrael má právo brániť sa proti Hamasu, a odmietol všetky dohady, že by Hamasu malo byť umožnené zostať pri moci alebo hrať akúkoľvek úlohu pri spravovaní Pásma Gazy. Doplnil, že Hamas nesie časť zodpovednosti za ťažkú situáciu civilistov v Pásme Gazy. Súčasne ubezpečil, že vláda USA bude pokračovať vo svojom úsilí o prepustenie rukojemníkov unesených 7. októbra 2023 do Pásma Gazy z juhu Izraela.

Viac o téme: Humanitárna pomocUSAIzraelPalestínaHamasPásmo GazyJoav GalantLloyd Austin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu