Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Poľskí koaliční poslanci žiadajú kroky voči guvernérovi národnej banky

Radek Sikorski
Radek Sikorski

VARŠAVA - Poslanci poľskej vládnej koalície v utorok predložili podnet, ktorým žiadajú, aby sa guvernér Poľskej národnej banky (NBP) Adam Glapiňski postavil pred štátny tribunál za údajné porušenie ústavy. Informuje o tom agentúra AFP.

Poslanec Zbigniew Konwiňski pre médiá uviedol, že obvinenia voči guvernérovi zahŕňajú porušenia ústavy či špecifických zákonov. Glapiňski tieto obvinenia odmieta. Začatie konania voči guvernérovi bolo súčasťou predvolebných sľubov koalície, na čele ktorej je súčasný premiér, víťaz októbrových parlamentných volieb, Donald Tusk, pripomína AFP.

archívne video

Summit Vyšehradskej skupiny V4 v Prahe (Zdroj: Facebook/Robert Fico )

Poslanci, ktorí podnet podali, Glapiňskému dávajú za vinu, že NBP spolitizoval a usiloval sa zavádzať finančné opatrenia, ktoré boli výhodné pre predchádzajúci pravicovú vládu. Podnet ešte musí posúdiť príslušný parlamentný výbor predtým, ako bude predložený na hlasovanie poslaneckému plénu.

Glapiňského funkčné obdobie na čele NBP sa končí v roku 2028. Ak sa však tribunál jeho prípadom začne zaoberať, bude automaticky zbavený funkcie. Štátny tribunál je špeciálny súd, ktorý rieši prípady vysokopostavených predstaviteľov obvinených z porušenia zákonov, vysvetľuje AFP.

Viac o téme: Národná bankaPoľskoGuvernér
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu