Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Pokrik Alláhu akbar a streľba do nevinných obetí: Islamský štát zverejnil VIDEO z teroristického útoku pri Moskve

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: X/@OvertonLive)

MOSKVA/KÁHIRA - Útok v Rusku, pri ktorom útočníci v koncertnej sále na okraji Moskvy v piatok zabili najmenej 133 ľudí a mnoho ďalších zranili, je súčasťou vojny zúriacej medzi Islamským štátom (IS) a krajinami bojujúcimi proti islamu. Vo včerajšom vyhlásení na internete to podľa agentúry Reuters uviedla táto teroristická organizácia, ktorá sa k streľbe prihlásila už v piatok. IS potom večer na sociálnej sieti zverejnil video, o ktorom tvrdí, že ide o zábery z útoku.

"Útok sa odohral v kontexte zúriacej vojny medzi Islamským štátom a krajinami bojujúcimi proti islamu," uviedol podľa Reuters Islamský štát prostredníctvom svojej propagandistickej agentúry Amak. "Útok vykonali štyria bojovníci IS vyzbrojení samopalmi, pištoľou, nožmi a zápalnými bombami," dodala teroristická organizácia vo vyhlásení. Zverejnené video je dlhú minútu a 31 sekúnd, uviedla agentúra Reuters. Ukazuje podľa nej detailný pohľad na jedného z ozbrojencov, ako začína strieľať na niekoľko ľudí, keď vchádza zrejme do koncertnej haly. Teroristická organizácia tiež zverejnila fotografiu štyroch osôb, ktoré údajne útočili v koncertnej sieni v Krasnogorsku pri Moskve, píše Reuters.

(Video nie je vhodné pre maloletých a citlivé povahy)

Zábery z útoku v koncertnej sále v Moskve, ktoré ISIS zverejnil prostredníctvom svojej mediálnej siete (Zdroj: X/@OvertonLive)

Ruské úrady uvádzajú, že štvoricu ráno zadržali, keď sa pokúšala dostať k ukrajinskej hranici. Spojitosť s Ukrajinou naznačil v prejave k útoku tiež ruský prezident Vladimir Putin, možné zapojenie IS naopak ruské úrady príliš nekomentujú. Kyjev akékoľvek spájanie s udalosťou odmieta. V aute, v ktorom podozriví utekali z Moskvy, sa podľa jedného z ruských poslancov našli pasy Tadžikistanu, ruské médiá zverejnili zábery, na ktorých jeden zo zadržaných odpovedá na otázky tadžicky. Pri streľbe útočníci zabili najmenej 133 ľudí a mnoho ďalších zranili. Niektoré ruské zdroje pritom hovoria až o 150 obetiach. Islamský štát sa v minulosti prihlásil tiež k veľkému teroristickému útoku v Belgicku, ktorý sa odohral v rovnaký dátum ako piatkový útok, teda 22. marca, ale o osem rokov skôr.

Počet obetí útoku na moskovskom koncerte stúpol na viac ako 60
Zobraziť galériu (5)
Počet obetí útoku na moskovskom koncerte stúpol na viac ako 60  (Zdroj: TASR/Sergei Vedyashkin/Moscow News Agency)

Zasiahnuté vtedy bolo bruselské letisko a metro, atentáty si vyžiadali 32 obetí na živote a na 340 zranených. Spojené štáty v piatok uviedli, že majú k dispozícii spravodajské informácie, ktoré potvrdzujú, že k útoku sa hlási Islamský štát-Chorásán, čo je afganská vetva tejto teroristickej organizácie. Objavila sa vo východnom Afganistane koncom roka 2014 a podľa Reuters si rýchlo získala povesť extrémne brutálneho zoskupenia. Dnes označila IS za jediného vinníka útoku pri Moskve tiež hovorkyňa americkej Národnej bezpečnostnej rady.

Pokrik Alláhu akbar a
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/ AP Photo/Dmitry Serebryakov)

Piatkový útok v Rusku bol síce dramatickou eskaláciou, ale podľa odborníkov sa táto skupina v posledných rokoch stavala proti Putinovi. "Islamský štát-Chorásán sa v posledných dvoch rokoch upnul na Rusko a vo svojej propagande často kritizuje Putina," upozornil Colin Clarke z newyorskej výskumnej skupiny Súfan Center. Michael Kugelman z washingtonského Wilsonovho centra uviedol, že toto zoskupenie "vidí Rusko ako spoluvinníka aktivít, ktoré pravidelne utláčajú moslimov". Dodal, že skupina medzi svojich členov počíta tiež rad stredoázijských bojovníkov, ktorí majú s Moskvou vlastné problémy.

Video z údajného zadržania páchateľa útoku pri Moskve ukazuje urezanie ucha

Na ruskom internete včera kolovalo niekoľko videozáznamov údajne zobrazujúcich zadržanie štyroch útočníkov, ktorí v piatok večer v Krasnogorsku pri Moskve zaútočili na koncertnú sieň. Jedna z nahrávok, zdieľaných telegramovými kanálmi blízkymi ruským bezpečnostným zložkám, však tiež ukazuje, ako údajného útočníka drží na zemi muž v maskovacom oblečení a odrezáva mu kúsok ucha, uviedol portál Meduza.

Muž v maskovacom oblečení sa potom snaží zadržaného prinútiť, aby odrezaný kus ucha zjedol, bije ho po tvári a kričí nadávky. Na inom videozázname je vidieť rovnaký muž ako ten na zemi, tentoraz s obväzmi na hlave a zkrvavenou tvárou. Tento muž po rusky odpovedá na otázky pri výsluchu a uvádza, že sa volá Radžab Alizade.

Viac o téme: útok ISSMoskvaVideo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu