Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vietnamský parlament odobril odstúpene prezidenta Vo Van Thounga: Toto je dočasná hlava štátu

Vo Van Thuong
Vo Van Thuong (Zdroj: TASR/Parker Song/Pool Photo via AP, File)

HANOJ - Vietnamský parlament vo štvrtok na neverejnom zasadnutí schválil odstúpenie Vo Van Thuonga z funkcie prezidenta krajiny. Jeho rezignáciu oznámili vietnamské štátne médiá v stredu.

Ako pripomenula agentúra AFP, vládnuca komunistická strana uviedla, že Thuong, ktorý vo funkcii skončil sotva po roku, sa dopustil bližšie nešpecifikovaných "porušení a nedostatkov". Rezignácia tohto 53-ročného politika prichádza v čase, keď Vietnam prechádza veľkými politickými otrasmi z dôvodu rozsiahlych protikorupčných čistiek.

archívne video

Šéf Ústavného súdu Ivan Fiačan sa ospravedlnil za únik informácie, na odstúpenie dôvod nevidí (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Predpokladá, že tieto procesy zorganizoval generálny tajomník strany Nguyen Phu Trong – považovaný za najmocnejšieho muža Vietnamu. V dôsledku takýchto čistiek bol vlani v januári nútený náhle rezignovať aj Thuongov predchodca v úrade Nguyen Xuan Phuc. Zo svojich funkcií boli vtedy odvolaní aj dvaja podpredsedovia vlády.

Pred Phucovou rezignáciou z vrcholnej funkcie odstúpil len jeden vrcholný komunistický pohlavár a aj to zo zdravotných dôvodov. K zmenám vo vedení štátu dochádza v čase, keď sa Vietnam snaží prilákať zahraničné investície, najmä zo Spojených štátov, aby rozvinul svoju ekonomiku od výroby s nízkou hodnotou smerom k high-tech produktom. Americká ekonomika by sa takto chcela zbaviť svojej závislosti od Číny.

Za dočasnú hlavu štátu vymenovali viceprezidentku Vo Thi Anh Xuan

Vietnamský zákonodarný zbor vymenoval vo štvrtok viceprezidentku Vo Thi Anh Xuan za dočasnú hlavu štátu po odstúpení prezidenta Vo Van Thuonga z funkcie. Informuje o tom agentúra Reuters. Thuong (53) odstúpil po roku vo funkcii, pričom vládnuca komunistická strana uviedla, že sa dopustil bližšie nešpecifikovaných "porušení a nedostatkov". Vietnam v súčasnosti čelí veľkým politickým otrasom z dôvodu rozsiahlych protikorupčných čistiek.

Xuan je jednou z mála žien vo vysokej politike. Za niečo vyše roka bola do funkcie dočasnej prezidentky vymenovaná už druhýkrát. Vietnamské médiá uviedli, že o prezidentskej funkcii Xuan rozhodlo komunistické Politbyro až do zvolenia nového prezidenta v parlamente, tak ako to predpokladá ústava. Jej vymenovanie za dočasnú prezidentku potvrdila aj vietnamská vláda.

Podľa Reuters by vietnamský parlament mohol zvoliť nového prezidenta na májovom zasadnutí, prípadne aj skôr, ak bude zvolané mimoriadne zasadnutie. Xuan zastávala prezidentskú funkciu šesť týždňov aj vlani po odstúpení Thuongovho predchodcu Nguyen Xuan Phua, ktorý rezignoval v dôsledku politických čistiek vlani v januári. Odvolaní vtedy boli aj dvaja podpredsedovia vlády. Prezident má vo Vietname predovšetkým ceremoniálnu úlohu. Ide však o jednu zo štyroch najvyšších politických funkcií v tejto juhoázijskej krajine.

Viac o téme: OdstúpenieSúhlasVietnamVo Van ThuongVietnamský parlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu