Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ruský prezident navštívi Čínu: Mohla by to byť prvá zahraničná cesta od jeho znovuzvolenia

Vladimir Putin a Si Ťin-pching
Vladimir Putin a Si Ťin-pching (Zdroj: TASR/Sergei Karpukhin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via A)

PEKING/MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin v máji navštívi Čínu a bude rokovať s čínskym lídrom Si Ťin-pchingom. Mohla by to byť jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia na post prezidenta, informuje o tom agentúra Reuters.

"Putin navštívi Čínu," uviedol pre Reuters jeden zo zdrojov, ktoré chceli zostať v anonymite. Ďalšie štyri zdroje potvrdili podrobnosti. Putin do Číny podľa jedného z nich vycestuje pravdepodobne v druhej polovici mája. Ďalšie dva zdroje uviedli, že to bude ešte pred plánovanou cestou Si Ťin-pchinga do Európy. Kremeľ sa k záležitosti odmietol vyjadriť a čínske ministerstvo zahraničných vecí na žiadosť Reuters bezprostredne nereagovalo.

archívne video

Putin od začiatku o Ukrajine klamal, dokazujú to jeho výroky (Zdroj: Twitter/@Kira_Yarmysh)

Čína v posledných rokoch posilnila svoje obchodné a vojenské väzby s Ruskom. USA a ich spojenci zaviedli sankcie voči obom krajinám, obzvlášť voči Rusku za inváziu na Ukrajinu, pripomína Reuters. Čínski predstavitelia v pondelok ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi zagratulovali k volebnému víťazstvu. Okrem Pekingu tak urobila aj India, KĽDR, Belize, Honduras, Kuba, Nikaragua a Venezuela či Tadžikistan.

Vlády západných krajín Putinovo víťazstvo slovne odsúdili a voľby označili za nespravodlivé a nedemokratické. Ruská Ústredná volebná komisia (ÚVK) v pondelok po sčítaní všetkých hlasov oznámila, že zvíťazil Putin so ziskom 87,28 percenta hlasov.

Putin má 71 rokov a je pri moci od roku 2000, vrátane dvoch premiérskych funkčných období. Víťazstvom si zabezpečil ďalší šesťročný mandát a pri moci bude môcť zostať do roku 2030. Po zmene ústavy z roku 2020 by mohol v roku 2030 opäť kandidovať na ďalších šesť rokov.

Viac o téme: ZnovuzvolenieZahraničná cestaRuskoČínaVladimir PutinSi Ťin-pching
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu