Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Na polostrove Reykjanes sa začala ďalšia sopečná erupcia: V poradí už štvrtá

Na polostrove Reykjanes sa začala ďalšia sopečná erupcia Zobraziť galériu (2)
Na polostrove Reykjanes sa začala ďalšia sopečná erupcia (Zdroj: TASR/AP/Iceland Civil Defense)

REYKJKAVÍK - Na islandskom polostrove Reykjanes sa v sobotu začala ďalšia sopečná erupcia, v poradí štvrtá od decembra 2023. Podľa agentúry AFP o tom informoval Islandský meteorologický úrad.

"Vulkanická erupcia sa začala na polostrove Reykjanes medzi vrchmi  Skogfell a Hagafell," uviedol úrad na svojej webovej stránke. Láva začala vyvierať na približne rovnakom mieste ako pri ostatnej erupcii, ku ktorej došlo 8. februára. Erupcia nastala o 20.23 h miestneho času (21.23 h SEČ). V rovnakej oblasti došlo k erupciám aj 18. decembra a 14. januára. Aj tentoraz boli uzatvorené svetoznáme geotermálne kúpele Modrá lagúna.

archívne video

Na Kamčatke vybuchla sopka, dediny pokryl sivý popol (Zdroj: Profimedia)

Ostatná erupcia z 8. februára spôsobila prerušenie dodávok teplej vody na polostrove Reykjanes ležiacom juhozápadne od metropoly Reykjavík. Láva vtedy zasiahla potrubie zásobujúce teplou vodou región Sudurnes, kde žije približne 28.000 ľudí. Bez teplej vody zostalo i medzinárodné letisko Keflavík.

Sopečné erupcie priamo ohrozili rybárske mestečko Grindavík, kde pred ich začiatkom žilo približne 4000 obyvateľov. Polostrov Reykjanes bol erupcií ušetrený osem storočí až do marca 2021. Ďalšie erupcie sa vyskytli v auguste 2022, ako aj v júli a decembri 2023, čo viedlo vulkanológov k záveru, že pravdepodobne sa začala nová éra seizmickej aktivity v regióne. Na Islande je 33 aktívnych sopečných systémov, čo je najviac v Európe.

Viac o téme: SopkaErupciaReykjanes
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu