Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vražda študentiek je dodnes záhadou: V džungli našli ich batoh a fotoaparát, z posledných snímok mrazí

(Zdroj: X/Morbidful)

PANAMA – Dve mladé holandské študentky zomreli počas turistiky v hustej juhoamerickej džungli. Zdá sa však, že niekto použil ich fotoaparát na vytvorenie mrazivej posmrtnej fotografie. Osud dvoch mladých žien stále obklopuje množstvo záhad.

Kris Kremersovú a Lisanne Froonovú naposledy videli nažive 1. apríla 2014. O niekoľko mesiacov neskôr úradníci našli ich vybielené kosti a súbor znepokojujúcich fotografií. Holandské študentky cestovali po Južnej Amerike a bývali v hosteloch po celom regióne. 1. apríla odišli z hostela v malom horskom mestečku Boquete, a zobrali psa majiteľa na dlhú prechádzku na vrchol sopky Baru. „Nemyslím si, že brali túto túru obzvlášť vážne,“ vysvetlil podcaster známy ako Mr. Ballen. „Bola to tradične túra so sprievodcom, takže ste ju absolvovali s miestnym, ktorý sa uistil, že nezídete z cesty alebo nespadnete z útesu,“ dodal.

Dvojica však vyrazila bez sprievodu, len so základnými zásobami a fotoaparátom v batohu. Neskôr v noci sa pes vrátil do hostela, no študentky s ním neboli. Rodina, ktorá dievčatá hostila, prehľadala okolie domu, no rozhodla sa počkať do rána, aby upozornila úrady. Uplynuli celé mesiace, aj napriek značnej odmene, nedostali o študentkách žiadne nové správy.

Prvou stopou bol odhodený batoh

O takmer tri mesiace neskôr našla miestna žena batoh v ryžovom poli asi päť kilometrov od sopky. Žena povedala, že na týchto poliach pravidelne pracovala, ale výrazný batoh predtým nevidela. Podľa podcastera Mr. Ballena tam batoh nebol uložený príliš dlho. Domnieva sa, že ho tam niekto odhodil v priebehu predchádzajúcich dní. Vnútri boli dva páry slnečných okuliarov, 83 dolárov (75,9 eur) v hotovosti, pas Lisanne Froonovej, fľaša s vodou a dve podprsenky. „Všetko vo vnútri batohu bolo veľmi úhľadne umiestnené: vyzeralo to, akoby niekto všetko úmyselne vložil do tašky, zazipsoval ju a odhodil dole ku rieke, aby ju našli,“ povedal Mr. Ballen. „Nevyzeralo to ako batoh, ktorý bol 10 týždňov odložený v džungli,“ dodal.

Fotoaparát s mrazivými zábermi

V taške bol aj digitálny fotoaparát patriaci jednému z dievčat, ktorý obsahoval sériu znepokojujúcich fotografií. Po niekoľkých normálnych, turistických záberoch, nasledovali zábery z 8. apríla, na ktorých boli porozhadzované veci študentiek po zemi. Na jednej z fotografii ležala Kris Kremersová tvárou nadol a krvácala z rany na čele. Niektoré z ďalších záberov, ktoré niekto zjavne odfotografoval v noci, zachytávali rôzne predmety z batohu. Tie sa neskôr našli porozhadzované v horách.

Ešte zvláštnejšie je, že poslednú snímku niekto vymazal. Normálne pri digitálnych fotoaparátoch zostanú vymazané fotografie v zariadení, kým sa opäť neuvoľní potrebné miesto v pamäti, a forenzní špecialisti ich môžu ľahko získať. „Ale keď to urobili s týmto vymazaným obrázkom, zistili, že ho niekto definitívne vymazal. Niekomu sa podarilo profesionálne vymazať jeden obrázok... posledný obrázok z fotoaparátu,“ uviedol Mr. Ballen.

Zdá sa, že obetí bolo viac

Úrady rozšírili oblasť pátrania a čoskoro našli dievčenské oblečenie úhľadne poskladané na brehu rieky. Trvalo však ďalšie dva mesiace, kým našli ich pozostatky. Pátrači našli panvovú kosť a chodidlo, stále v topánkach. Onedlho našli ďalšie pozostatky. Profil DNA potvrdil, že tieto časti tela patrili dievčatám, no zároveň odhalil aj mrazivý detail. „DNA tiež ukázala, že pri niektorých úlomkoch kostí a kúskoch pozostatkov, ktoré sa našli, boli pozostatky aj najmenej troch ďalších ľudí,“ dodal podcaster. Na mieste teda zomrelo päť ľudí.

Analýza telefónov študentiek, ktoré odborníci našli v batohu, ukázala, že do 6. apríla sa pokúsili kontaktovať záchrannú službu viac ako 70-krát, ale žiadny z hovorov neprešiel. Patológ zistil, že neexistujú žiadne dôkazy o útoku divých zvierat, a dodal, že kosti Kris Kremersovej sú dokonale čisté – ako keby boli vybielené. Vyšetrovatelia si tiež všimli, že došlo k niekoľkým neúspešným pokusom prihlásiť sa do Krisinho telefónu.

Polícia vypočula niekoľko miestnych obyvateľov a turistických sprievodcov, ako aj niekoľko ďalších turistov, ktorí boli v tom čase v oblasti, ale nikdy nedokázali zistiť, kto mohol byť zapletený do smrti dievčat ani ako Kris a Lisanne zomreli. Jediný, kto pozná odpoveď na túto znepokojivú záhadu, je ten, kto urobil poslednú strašidelnú fotografiu Kris Kremersovej ležiacej na zemi džungle. V tom čase bola minimálne zranená, no je celkom možné, že bola už mŕtva.

Viac o téme: SmrťVraždaŠtudentkyDžungľaPanama
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu