Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Odborníci bijú na poplach: Japonsko zachvátila smrteľná choroba, prípady rastú skokovo, úmrtnosť je až 30 percent!

(Zdroj: Getty Images)

TOKIO – Zdravotníci v Japonsku sa snažia identifikovať príčinu prudkého nárastu streptokokového syndrómu toxického šoku (STSS). Tento rok zaznamenali už 400 prípadov a úmrtnosť je na úrovni až 30%. Odborníci varujú, že choroba je vzácna a šíri sa rekordne rýchlo.

V Japonsku boli potvrdené už stovky prípadov nakazením streptokokmi a úrady sa obávajú, že tento rok prekročí počet nakazených minuloročné čísla. Národný inštitút pre infekčné choroby uviedol, že stále existuje mnoho neznámych faktorov týkajúcich sa mechanizmov ťažkých a náhlych foriem streptokokov a nie sú ešte v štádiu, aby to mohli vysvetliť. V minulom roku zaznamenali 941 prípadov, tento rok za dva mesiace už vyše 378 vo všetkých prefektúrach v Japonsku okrem dvoch.

Rizikové skupiny u mladších ale aj starších ľudí

Zatiaľ čo starší ľudia sú považovaní za vystavených väčšiemu riziku, medzi rizikové skupiny patria aj mladí ľudia. Zo 65 osôb mladších ako 50 rokov, ktorým bola diagnostikovaná choroba známa pod skratkou STSS zomrela minulý rok asi tretina, informovali japonské noviny Asahi Shimbun. Väčšina bola nakazená baktériou Streptococcus pyogenes (známy ako streptokok A). U detí spôsobuje bolesť hrdla a niektorí ľudia môžu byť dokonca prenášateľmi bez toho, aby o tom vedeli, informuje the Guardian.

archívne video

Meststká polícia pomohla človeku s epilepsiou a cukrovkou (Zdroj: Facebook - Mestská polícia Bratislava)

Spôsobuje aj zápal pľúc alebo meningitídu

Podľa odborníkov môžu tieto baktérie spôsobiť infekciu, ktorá vedie k vážnejším komplikáciám a asi tridsať percent prípadov je smrteľných. Starší ľudia môžu pociťovať príznaky, ktoré sa podobajú tým z prechladnutia, ale ťažšie prípady môžu viesť až k zápalu pľúc alebo meningitíde. V najťažších prípadoch môže dôjsť až k zlyhaniu orgánov alebo nekróze.

Lekári sa domnievajú, tak ako aj pri iných ochoreniach, ktoré sa šíria, že rýchly nárast prípadov súvisí s opatreniami počas ochorenia covidu a znížením ostražitosti u ľudí. Streptokokové infekcie sa prenášajú kvapôčkami a fyzickým kontaktom, napríklad aj cez rany na rukách a nohách. Profesor Ken Kikuchi z Tokijskej lekárskej univerzity uviedol, že „imunologický stav ľudí po zotavení z covid-19 môže zmeniť ich citlivosť na niektoré mikroorganizmy. Musíme objasniť infekčný cyklus závažných invazívnych streptokokových ochorení a dostať ich okamžite pod kontrolu.“ Ministerstvo zdravotníctva v Japonsku preto dôrazne apeluje na ľudí, aby dbali na hygienické opatrenia.

Viac o téme: DetiJaponskoSmrteľná chorobaStreptokok skupiny AHygienické opatrenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu