Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Dovolenkári, pozor! Relax pri slovenskom mori sa vám poriadne predraží! Ceny týchto služieb rastú už teraz

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

ZÁHREB – Inflácia v jadranskom raji vo februári dosiahla 4,8 percent, z celej eurozóny tak inflácia potlačila ceny najviac nahor práve v Chorvátsku. Pokiaľ sa tak aj vy pripravujete na dovolenku pri slovenskom mori, radšej sa poriadne pripravte, vaša dovolenka snov sa toto leto poriadne predraží.

archívne video

Daždivý deň v Dubrovníku (Zdroj: Zoznam / ako)

Podľa Eurostatu bolo vo februári Chorvátsko krajinou s najvyššou infláciou v celej eurozóne. Pre porovnanie, inflácia na Slovensku je dnes odhadovaná v miere len 3,5%. Chorváti tak s vysokou infláciou bojujú už od roku 2022, rovnako ako na Slovensku, aj v Chorvátku môže za nárast cien covid a začiatok vojny na Ukrajine. Pred dvoma rokmi tak tamojší obyvatelia zápasili s infláciou vo výške 11 percent, v minulom roku sa im ju však podarilo okresať na 8,4 percenta.

Napriek úspešnej snahe o jej brzdenie sa však rast cien v Chorvátsku stále nezastavil a v lete ho pocítia aj slovenskí turisti.

Dovolenkári, pozor! Relax pri
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

V rôznych lokalitách rôzne sumy

Pri cenách jedla, kávy alebo ubytovania boli a budú veľké rozdiely podľa sezóny aj lokality. Káva s mliekom na hlavnej triede v Dubrovníku vyjde aj na päť eur, zatiaľ čo v iných lokalitách za ňu zaplatíte len tri alebo dve eurá.

Svoje služby predražili aj hotelieri, ktorí so začiatkom prázdnin zdvihli ceny o desiatky percent nahor, tie však v niektorých prípadoch klesli, obzvlášť ak mali problémy s neobsadenými izbami.

Dovolenkári, pozor! Relax pri
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Napriek hrozivým číslam však Eurokomisia Chorvátom predpovedá hojný hospodársky rast, a to až o 2,6%. Priaznivým bodom pre jadranskú krajinu bolo aj zavedenie eura, vďaka čomu podľa tamojšieho ministerstva financií ušetrili až 160 miliónov eur len na poplatkoch za zmeny kún a eur.

Viac o téme: DovolenkaCenyChorvátskoJadranPredražená dovolenka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu