Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Legendárny Bill Clinton je v Prahe! TIETO miesta navštívil: POZRITE si, ktorá dáma mu robila garde

Bývalý americký prezident Bill Clinton na americkom veľvyslanectve v Prahe v rámci osláv 25. výročia vstupu ČR do NATO
Bývalý americký prezident Bill Clinton na americkom veľvyslanectve v Prahe v rámci osláv 25. výročia vstupu ČR do NATO (Zdroj: X/Lukas Biba)

PRAHA – Český premiér Petr Fiala (ODS) prijal začiatkom týždňa v pražskej Kramářovej vile exprezidenta USA Billa Clintona. Bývalý šéf Bieleho domu bol hlavným rečníkom na Pražskom hrade, kde si Česi pripomenuli 25 rokov od vstupu do Severoatlantickej aliancie (NATO). Exprezident navštívil v Prahe rôzne miesta. Nechýbal dokonca ani jeho obľúbený jazz. Spoločnosť mu robila dcéra významnej političky USA. Jej matka mala v 90-tych rokoch pre ČR nesmierny prínos.

archívne video

Tlačová konferencia po stretnutí prezidenta Petra Pavla s Volodymyrom Zelenským na Pražskom hrade (Zdroj: Facebook/Petr Pavel)

Bill Clinton priletel do Prahy už v sobotu deviateho marca. Ako informuje český Blesk, ubytoval sa v americkom hoteli Hilton, kam sa presunul rovno z letiska. Let exprezidenta do Prahy mal zaplatiť miliardár René Holeček. Lidovky.cz zistili, že Clintonovi a jeho tímu bezpečnostných agentov zo Secret Service mal zaistiť súkromný business jet. Pokiaľ by pasažierov bolo desať, spiatočná cesta by mala vyjsť asi na tri milióny českých korun (takmer 119-tisíc eur).

Jazzový klub Reduta

V nedeľu sa Clinton zúčastnil neformálnej spoločenskej akcie v jazzovom klube Reduta. Na akciu dorazil aj český prezident Petr Pavel s manželkou, bývalá prvá dáma Dagmar Havlová, predsedníčka Snemovne Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) či ministri zahraničia a vnútra Ján Lipavský (Piráti) a Vít Rat STAN). Večer bol pripomienkou slávnej návštevy vtedajšieho amerického prezidenta v Redute v roku 1994, pri ktorej si Clinton zahral aj na nový saxofón, darček od Havla. Povedal, že to pre neho bolo nesmierne emotívne obdobie, pretože mu päť dní predtým zomrela matka.

Viac o téme: VýročieKonferenciaOslavyNATOPrahaČRČeská republikaMadeleine AlbrightováBill ClintonPražský hradPetr PavelKatherine AlbrightováNaša bezpečnosť nie je samozrejmosť25 rokov v NATO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu