Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

VIDEO Knižnici v Cambridge niekto tajne vrátil hotový poklad: Súvisí s Charlesom Darwinom

Charles Darwin
Charles Darwin (Zdroj: profimedia.sk)

CAMBRIDGE - Knižnici britskej Cambridgeskej univerzity niekto tajne vrátil cenné rukopisné denníky prírodovedca Charlesa Darwina, ktoré záhadne zmizli pred 22 rokmi. Knihovníčka Jessica Gardnerová sa pre stanicu BBC vyjadrila, že zamestnanci objavili dva zápisníky v ružovej darčekovej taške, ktorú nechal len tak ležať medzi regálmi.

Vo vnútri tašky bol doslova poklad, archívne dokumenty v hodnote niekoľkých miliónov eur a odkaz s prianím veselej Veľkej noci. Univerzitná knižnica o krádeži denníkov napísaných pred rokom 1840 oficiálne informovala až v novembri 2020, aj keď sa považovali za stratené už od roku 2000. Pôvodne ich mali knihovníci len zle založiť. Až neskôr sa zistilo, že rukopisy niekto ukradol.

V Darwinovom archíve, ktorý patrí pod správu knižnice, sa nachádza 189 krabíc s dokumentmi. "Mám obrovskú radosť. Sú v bezpečí, v dobrom stave a sú doma," povedala knihovníčka, keď novinárom oznamovala, že stratené denníky sú opäť vo vlastníctve knižnice. "Myslela som si, že to potrvá roky. Pocit úľavy, ktorý som cítila, keď sa denníky bezpečne vrátili sem k nám, bol obrovský. Je ťažké to vyjadriť slovami," dodala.

Odborníci po preskúmaní rukopisov potvrdili, že ide o pravé denníky Charlesa Darwina. Do knižnice sa vrátili v neporušenej väzbe. Anonym ich doniesol 9. marca starostlivo nepriedušne zabalené a v plastovej fólii. Umiestnené boli vo veľkej obálke s nápisom "Knihovníčka, prajem veselú Veľkú noc, X". Po konzultácii s políciou odhalila knižnica tento nález až teraz. Vyšetrovatelia teraz pátrajú po neznámom darcovi, ktorý cenné archívne dokumenty do knižnice priniesol. Snažia sa analyzovať záznamy bezpečnostných kamier a vyzývajú verejnosť, aby v prípade akéhokoľvek podozrenia kontaktovala tiesňovú linku.

Dva rukopisy, ktoré boli ukradnuté, zaobstaral Darwin pred rokom 1840 po tom, čo sa vrátil z plavby na Galapágy. Ich súčasťou je aj nákres evolučného stromu, ktorý sa stal o dvadsať rokov neskôr základom jeho slávnej knihy "O pôvode druhov" (teóriou prírodného výberu).

Viac o téme: KnižnicaRukopisyCambridgeCharles DarwinDenniky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu