Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Bezpečnostná rada OSN nalieha na začatie zmysluplných rokovaní pre obnovu demokracie na Haiti

OSN Zobraziť galériu (2)
OSN (Zdroj: TASR/AP (AP Photo/Mary Altaffer))

NEW YORK – Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN) v pondelok naliehala na všetky strany konfliktu na Haiti, aby pred voľbami začali zmysluplné rokovania.

 BR OSN vyzvala "ozbrojené gangy, aby okamžite zastavili všetky akcie spôsobujúce destabilizáciu situácie". Zároveň vyzvala "všetkých politických aktérov aby sa konštruktívne zúčastnili zmysluplných vyjednávaní, ktoré umožnia konanie slobodných a férových parlamentných a prezidentských volieb a čo najskoršiu obnovu demokratických inštitúcií," uvádza BR OSN vo vyhlásení.

Vojak hliadkuje na okraji medzinárodného letiska v Port-au-Prince na Haiti.
Zobraziť galériu (2)
Vojak hliadkuje na okraji medzinárodného letiska v Port-au-Prince na Haiti.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Odelyn Joseph)

Na Haiti v dôsledku násilností gangov od začiatku roka evidujú viac než 1193 mŕtvych a 592 zranených.Ozbrojené skupiny, ktoré ovládajú väčšinu územia Haiti, vyvolávajú chaos v hlavnom meste Port-au-Prince už od konca februára. Ich cieľom je zosadenie premiéra Ariela Henryho, ktorý v roku 2021 po atentáte na prezidenta Jovenela Moiseho prebral vedenie krajiny.

Začiatkom marca gangy zaútočili na väznicu v Port-au-Prince, z ktorej ušlo viac ako 4500 trestancov. Haitská vláda preto okrem výnimočného stavu vyhlásila aj zákaz vychádzania. Ozbrojenci odvtedy zaútočili aj na letisko v hlavnom meste, policajné stanice a iné strategické ciele.

Viac o téme: DemokraciaRokovanie HaitiBezpečnostná rada OSN
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu