Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Demonštranti v Hollywoode žiadali ukončenie vojny v Pásme Gazy: Odchod lode s humanitárnou pomocou posunuli

Demonštranti v Hollywoode žiadali ukončenie vojny v Pásme Gazy Zobraziť galériu (3)
Demonštranti v Hollywoode žiadali ukončenie vojny v Pásme Gazy (Zdroj: SITA/AP Photo/Etienne Laurent)

LOS ANGELES/LARNAKA - Stovky demonštrantov narušili v nedeľu dopravu v okolí Dolby Theatre v Los Angeles, kde sa koná slávnostné odovzdávanie cien americkej Akadémie filmových umení a vied (AMPAS). Vyjadrovali nespokojnosť s vojnou medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas. Informujú o tom správy z agentúry AP a webovej stránky denníka Los Angeles Times.

Účastníci zhromaždenia neďaleko Dolby Theatre mávali palestínskymi zástavami a žiadali oslobodenie Palestíny. Demonštrácie sa konali aj na ďalších miestach v Hollywoode. Úrady v okolí Dolby Theater posilnili bezpečnostné opatrenia a polícia zosilnila hliadky, pripomína Los Angeles Times.

archívne video

Humanitárna pomoc prichádza do Pásma Gazy cez prechod Rafah. (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Galavečer 96. ročníka Cien akadémie sa začal o 16.00 h miestneho času (pondelok 0.00 h SEČ). Moderátorom je už po štvrtý raz americký komik a herec Jimmy Kimmel. Najviac nominácií má tento rok životopisná dráma Oppenheimer režiséra Christophera Nolana, ktorá sa uchádza o Oscara v 13 kategóriách.

Demonštranti v Hollywoode žiadali ukončenie vojny v Pásme Gazy
Zobraziť galériu (3)
Demonštranti v Hollywoode žiadali ukončenie vojny v Pásme Gazy  (Zdroj: SITA/AP Photo/Etienne Laurent)

Odchod lode z Cypru s humanitárnou pomocou do Pásma Gazy bol posunutý

Odchod lode Open Arms s humanitárnou pomocou pre Pásmo Gazy naplánovaný z cyperského prístavu Larnaka na nedeľu sa posúva pre technické problémy. Loď vypláva najskôr v pondelok ráno. Píše o tom správa z agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na cyperský rozhlas (RIK).

Loď Open Arms patriaca rovnomennej španielskej humanitárnej organizácii podľa cyperskej vlády nesie približne 200 ton potravín, pitnej vody a liekov. Ide o prvú plavbu v rámci humanitárneho koridoru z Cypru do Pásma Gazy, otvorenie ktorého v piatok avizovala predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a cyperský prezident Nikos Christodoulidis, pripomína DPA. Von der Leyenova vtedy vyjadrila presvedčenie, že koridor by mohol byť otvorený v nedeľu.

Demonštranti v Hollywoode žiadali ukončenie vojny v Pásme Gazy
Zobraziť galériu (3)
Demonštranti v Hollywoode žiadali ukončenie vojny v Pásme Gazy  (Zdroj: SITA/AP Photo/Etienne Laurent)

Šéfka EK v nedeľu uviedla, že tento koridor je nevyhnutný a situáciu v Pásme Gazy označila za humanitárnu katastrofu. Dodala, že Izrael s touto námornou operáciou súhlasil. "Izraelčania môžu tovar skontrolovať na cyperskej strane a uskutočniť bezpečnostné kontroly. Loď môže následne zamieriť do Pásma Gazy," povedala von der Leyenová pre nemeckú televíznu stanicu ZDF. Prístav Larnaka je od Pásma Gazy vzdialený približne 400 kilometrov, píše DPA.

Prístup do prístavov na pobreží Pásma Gazy nie je pre veľké lode možný a preto spočiatku nebolo jasné, ako tam loď pristane a ako sa ľudia dostanú k dodávkam pomoci, pripomína DPA. Armáda USA spolu s ďalšími krajinami chce preto na pobreží tejto enklávy zriadiť dočasný prístav, kde budú môcť pristáť aj lode s humanitárnou pomocou. Výstavba prístavu má trvať dva mesiace. Humanitárna situácia osôb v Pásme Gaza sa v posledných týždňoch vystupňovala a v enkláve je nedostatok základných potrieb, dodáva DPA.

Viac o téme: VojnaDemonštráciaHumanitárna pomocUSACyprusIzraelPalestínaHamasPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu