Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

MIMORIADNY ONLINE Ukrajina čelila novým útokom ruských dronov a rakiet: Ukrajinský útok na rafinériu spôsobil požiar

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (3)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Ukrajina dnes popoludní čelila novým útokom ruských dronov a rakiet. Zásahy oznámili úrady v mestách Sumy, Mykolajiv a Nikopol. V Mykolajive zomrel najmenej jeden človek. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 753

 Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 753 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

21:53 Ruské jednotky spustili útok proti niekoľkým ukrajinským regiónom vrátane oblastí Sumy a Charkov večer 17. marca, informovali miestne úrady.

21:21 V Ruskom okupovanom ukrajinskom meste Berďansk zomrela pri ukrajinskom ostreľovaní členka miestnej volebnej komisie. Podľa štátnej agentúry TASS to dnes uviedlo ruské ministerstvo vnútra. Informáciu nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov, Berďansk sa nachádza desiatky kilometrov od najbližšej frontovej línie.

20:36 Simulované prezidentské voľby v Rusku nemajú žiadnu legitimitu. Vladimir Putin, ktorý v nich zvíťazil, je chorý z moci a robí všetko pre to, aby vládol navždy. Vo svojom pravidelnom večernom príhovore to v nedeľu povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informujú o tom agentúry AFP a televízia Sky News.

20:10 Ruský prezident Vladimir Putin je opitý mocou a chce vládnuť večne, povedal dnes ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po správe, že Putin zvíťazil vo voľbách konaných za potláčania opozície. Hlasovanie, v ktorom podľa prvých výsledkov ruský prezident získal drvivú väčšinu hlasov, podľa neho nemá "žiadnu legitimitu", informovala agentúra AFP. Podobné vyhlásenia prichádzajú aj od spojencov Ukrajiny, ktorá sa tretím rokom bráni ruskej agresii.

19:50 Spojené kráľovstvo odporúča Ukrajine, aby sa zamerala na útoky na Krym a Čiernomorskú flotilu a odložila protiofenzívu, informoval Sunday Times.

19:28 Učenie ukrajinských detí bolo hlboko narušené vojnovým násilím. Školy v Charkove sa snažia proti následkom bojovať – najmä predchádzať častému rušeniu vyučovania tým, že ich držia pod zemou.

19:07 Pre globálne publikum, ktoré tento víkend sleduje moskovskú „udalosť v štýle volieb“, sa Rusko javí ako transformovaná krajina – militarizovaná spoločnosť, v ktorej sa už jednoducho netoleruje nesúhlas.

18:38 Zdá sa, že ukrajinská vojenská lekárska byrokracia je odhodlaná urážať zranených veteránov a prinútiť ich bojovať za adekvátnu liečbu, bojový plat a slobodu.

18:00 Miestne úrady: Ruské sily zaútočili na infraštruktúru Sumy, zatiaľ nie sú hlásené žiadne obete.

17:42 Protest „Poludnie proti Putinovi“ v Rusku utíchol, v posledný deň volieb už žiadna väčšia opozícia.

17:28 Jedna osoba bola zabitá a 11 zranených v dôsledku ostreľovania Belgorodu.

16:59 Ruskí voliči žijúci v Turecku, Francúzsku, Británii, Nemecku, Thajsku či Kazachstane vytvorili dnes napoludnie dlhé rady pred veľvyslanectvami Ruska, kam prišli odovzdať svoj hlas v ruských prezidentských voľbách. Vypočuli tým výzvu spolupracovníkov zosnulého lídra opozície Alexeja Navaľného, ktorý apeloval na občanov nesúhlasiacich s režimom šéfa Kremľa Vladimira Putina, aby sa k volebnej miestnosti dostavili presne o 12.00 h. Pred ambasádou v Istanbule dosiahla front dĺžku 400 metrov. V Moldavsku polícia zadržala 54-ročného muža, ktorý hodil na budovu ruského veľvyslanectva zápalnú fľašu.

16:34 Ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva: Ruský vývoz zbraní poklesol v dôsledku poklesu zákazníkov súvisiacich s vojnou a sankciami.

16:06 Česko využíva kontakty z obdobia studenej vojny pri zháňaní toľko potrebnej munície pre Ukrajinu. V čase zablokovanej zbrojnej pomoci zo Spojených štátov, pomalého nárastu výroby munície na Západe a tenčiacich sa zásob ukrajinskej armády nakupuje Praha aj od krajín, ktoré vystupujú ako spojenci Moskvy. Uviedol to dnes americký list The Wall Street Journal (WSJ).

15:56 Vojenská jednotka v Podnestersku bola napadnutá kamikadze bezpilotným lietadlom, došlo k výbuchu a požiaru - ruské médiá s odvolaním sa na vyhlásenie podnesterského MGB (ministerstva štátnej bezpečnosti).

15:10 Koncom roku 2023 Ukrajina konečne znovu spustila proces preverovania sudcov ako súčasť dlho očakávanej reformy súdnictva – kľúčovej podmienky vstupu Ukrajiny do Európskej únie.

14:45 Gruzínsky odštiepenecký región Južné Osetsko rokuje o svojom pripojení k Rusku. Informovala o tom v nedeľu agentúra Reuters s odvolaním sa na správy ruských štátnych médií.

14:28 Pri ruskom raketovom útoku na Mykolajiv sa podľa guvernéra zranilo najmenej 5 ľudí.

13:54 Dve balistické strely zasiahli mesto Mykolajiv na juhu okolo 14:00. 17. marca jeden po druhom informoval guvernér regiónu Vitaliy Kim na Telegrame.

13:30 Obyvatelia Moskvy aj počas prebiehajúcich ruských prezidentských volieb prinášajú kvety a odkazy na hrob opozičného lídra Alexeja Navaľného, ktorého začiatkom marca pochovali na Borisovskom cintoríne v hlavnom meste. Informuje o tom stanica BBC, podľa ktorej bolo počas nedeľňajšieho posledného dňa volieb zadržaných po celej krajine vyše 50 ľudí. 

13:16 Dedina Gorkovskij v Belgorodskej oblasti je pod kontrolou ruských dobrovoľníkov, potvrdila légia Sloboda Ruska.

12:45 Ukrajinské sily zastavili postup 3 ruských sabotérskych skupín v oblasti Sumy. Ukrajinské sily spustili na skupiny paľbu a "vo všetkých troch prípadoch boli plány nepriateľa zmarené, nepriateľ ustúpil," uviedla služba štátnej pohraničnej stráže.

12:15 Pred volebnými miestnosťami v ruskej metropole Moskva sa v nedeľu predpoludním začali tvoriť ľudí čakajúcich na odovzdanie hlasu v prezidentských voľbách. Informuje o tom stanica BBC.

12:00 Ukrajinská bezpečnostná služba nedávno úspešne zaútočila na 12 ropných rafinérií v Rusku, uviedol zdroj pre Ukrajinskú pravdu, vrátane nočného útoku v Krasnodarskom kraji.

11:17 Ruský minister obrany Sergej Šojgu v nedeľu nariadil vojenskému námorníctvu, aby zväčšilo svoju palebnú silu a zintenzívnilo výcvik svojich príslušníkov na boj proti ukrajinským vzdušným a námorným dronom.  Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej Šojguovo nariadenie prichádza po sérii útokov na ruské vojenské lode. 

11:00 CNN: Ukrajina odmieta ruské tvrdenie o zabití stoviek ukrajinských vojakov „vákuovou bombou“. Rusko tvrdilo, že zabilo až 300 ukrajinských vojakov pomocou takzvanej „vákuovej bomby“.

10:25 Niekoľko volebných miestností odstránilo Putinove portréty zo stien až v tretí deň hlasovania.

9:45 Moskovské letiská Vnukovo, Domodedovo a Žukovskij uvalili obmedzenia letov – to všetko pre útok ukrajinských dronov na letisko Domodedovo, trosky dronov dopadli priamo na sklady nachádzajúce sa v blízkosti letiska.

9:00 Trump Zelenského nazval „jedným najväčším obchodníkom v histórii“ a vyzval, aby Ukrajine požičal peniaze. "Musíme požičiavať peniaze Kyjevu, nielen im posielať peniaze. Musíme im požičať peniaze, a ak sa im zrazu podarí vyhrať, vrátia nám to. Nielen im dajte šek na 60 miliárd dolárov, ale požičajte im ich."

8:35 Rusko v noci na nedeľu zaútočilo na Ukrajinu 16 dronmi a siedmimi riadenými strelami, pričom zasiahlo viacero poľnohospodárskych a priemyselných objektov v Odeskej oblasti. Informovali o tom ukrajinské ozbrojené sily. 

8:00 Český prezident: Rusko „nemá právo“ stanovovať podmienky pre mier na Ukrajine. "Kremeľ predložil zoznam podmienok, ktoré ako agresor nemá právo predkladať," povedal 16. marca český prezident Petr Pavel.

7:45 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 17. marcu, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

7:10 Rusko tvrdí, že v noci zostrelili 35 bezpilotných lietadiel v 8 regiónoch. Jednotky protivzdušnej obrany zachytili v noci 17. marca 35 ukrajinských bezpilotných lietadiel nad ôsmimi ruskými regiónmi, tvrdilo ruské ministerstvo obrany.

6:40 Ukrajinský útok dronmi dnes zasiahol volebnú miestnosť v Záporožskej oblasti, ktorú Rusko čiastočne okupuje, a preto tu tretím a posledným dňom pokračujú ruské prezidentské voľby. S odvolaním sa na miestne Ruskom dosadené úrady o tom informovala agentúra TASS. Budova začala horieť, nikto však nebol zranený.

6:05 Ukrajinské sily v noci na nedeľu dronmi zaútočili na ropnú rafinériu v ruskej Krasnodarskej oblasti, v dôsledku čoho nakrátko vypukol požiar. Podľa miestnych predstaviteľov tam jedna osoba zomrela na infarkt, informuje agentúra Reuters.

6:00 Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyjadril presvedčenie, že na Ukrajine bude možno "v určitom okamihu" potrebné vykonať pozemné operácie zamerané proti ruským silám. Iniciatívu sa však prebrať nechystá, uviedol v rozhovore pre denník Le Parisien, ktorý zverejnili v sobotu. Informuje agentúra AFP.

Ukrajina zintenzívnila svoje teroristické aktivity

Ruská invázia na Ukrajinu zatienila priebeh prezidentských volieb v Rusku, v ktorých sa očakáva víťazstvo šéfa Kremľa Vladimira Putina vzhľadom na to, že nemá skutočného súpera. V sobotu - druhý z troch dní hlasovania - ruské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Ukrajina "zintenzívnila svoje teroristické aktivity" v súvislosti s voľbami. Podľa Moskvy sa Kyjev týmto spôsobom snaží vyžiadať ďalšiu finančnú a vojenskú pomoc od svojich západných spojencov.

Rezort ruskej diplomacie dodal, že pri jednom incidente ukrajinský dron údajne zhodil nálož na volebnú miestnosť v Ruskom kontrolovanej časti ukrajinskej Záporožskej oblasti. Ruská agentúra TASS citovala miestneho predstaviteľa, podľa ktorého nedošlo k žiadnemu poškodeniu ani zraneniam, keď výbušné zariadenie dopadlo približne päť až šesť metrov od budovy, v ktorej sa nachádzala volebná miestnosť, ešte pred jej otvorením.

Kyjev sa k udalostiam nevyjadril

Agentúra Reuters tento incident, ku ktorému došlo v dedine vzdialenej 20 kilometrov východne od mesta Enerhodar, nemohla nezávisle overiť. Kyjev sa k udalostiam bezprostredne nevyjadril, avšak voľby, ktoré sa konajú v okupovaných častiach Ukrajiny, označuje za nezákonné a neplatné.

Predsedníčka ruskej Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Ella Pamfilovová informovala, že v prvé dva dni volieb došlo k 20 incidentom, pri ktorých sa ľudia pokúšali zničiť hlasovacie hárky vyliatím rôznych kvapalín do volebných urien. Zaznamenaných bolo podľa nej aj osem pokusov o podpaľačstvo.

Medvedev v tejto súvislosti dodal, že zodpovedné osoby môžu byť odsúdené až na 20 rokov za vlastizradu. Podľa neho tým totiž priamo pomáhajú Ukrajincom. K volebným urnám prišla v uplynulých dvoch dňoch viac ako polovica (58 %) oprávnených ruských voličov, uviedla ÚVK. Právo voliť má viac ako 114 miliónov Rusov - ruské úrady však medzi nich započítavajú aj ľudí v okupovaných oblastiach Ukrajiny. Na nedeľu - posledný deň volieb - priaznivci zosnulého opozičného lídra Alexeja Navaľného vyzvali ľudí, aby na poludnie masovo protestovali proti Putinovi v každom z 11 časových pásiem krajiny.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu