Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V USA sa uskutočnilo priateľské stretnutie Orbána s Trumpom: Biden nešetril kritikou, slová o diktatúre!

Stretnutie Orbana a Trumpa Zobraziť galériu (3)
Stretnutie Orbana a Trumpa (Zdroj: SITA (AP Photo/Evan Vucci))

MAR-A-LAGO - Maďarský premiér Viktor Orbán pricestoval do Spojených štátov, kde sa v piatok stretol s prezidentským kandidátom Donaldom Trumpom v Trumpovej rezidencii Mar-a-Lago v Palm Beach na Floride.

"Podpora pre rodiny, boj proti ilegálnej migrácii a snaha postaviť sa za zvrchovanosť našich národov - to je spoločný základ pre spoluprácu medzi konzervatívnymi silami v Európe a USA," Orbán napísal na sociálnej sieti X pred stretnutím s Trumpom.

Neskôr Orbán na Instagrame zverejnil video, ktoré zachytáva ako sa stretáva s bývalým americkým prezidentom a odovzdáva obrovskú kyticu kvetov Melanii Trumpovej.Podľa predstaviteľov Trumpovho volebného štábu obaja politici prediskutovali "široký okruh otázok, týkajúcich sa Maďarska a Spojených štátov, vrátane významu silných a bezpečných hraníc nevyhnutných pre ochranu zvrchovanosti oboch národov".

Úradujúci prezident Joe Biden počas svojej predvolebnej kampane v Pennsylvánii pred stretnutím vyhlásil: "Viete s kým sa [Trump] stretne dnes v Mar-a-Lago? S Orbánom z Maďarska, ktorý otvorene povedal, že neverí vo funkčnosť demokracie, že je za diktatúru. Ja vidím budúcnosť, v ktorej demokraciu neoslabíme, ale ju ochránime," povedal Biden.

Péter Szijjártó
Zobraziť galériu (3)
Péter Szijjártó  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

K stretnutiu sa pred jeho uskutočnením vyjadril aj maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjartó. "Stále som presvedčený, že ak by bol Trump zvolený za prezidenta USA v roku 2020, vojna na Ukrajine, ktorá teraz trvá už tretí rok, by nevypukla a riešenie blízkovýchodného konfliktu by bolo by sa našlo oveľa rýchlejšie," tvrdil Szijjártó vo floridskom Palm Beach niekoľko hodín pred v poradí už tretím bilaterálnym stretnutím Orbána a Trumpa.Podľa Szijjartóa silný americký prezident vždy dáva svetu istú stabilitu z hľadiska bezpečnosti.

Biden nešetril kritikou

Americký prezident Joe Biden v piatok kritizoval svojho predchodcu vo funkcii Donalda Trumpa za schôdzku s maďarským premiérom Viktorom Orbánom, ktorý podľa neho usiluje o nastolenie diktatúry. Informovala o tom agentúra AFP.

"Viete, s kým sa dnes stretne v Mar-a-Lago?" pýtal sa Biden na predvolebnom zhromaždení vo Filadelfii. "S Orbánom z Maďarska, ktorý jednoducho a jednoducho povedal, že si myslí, že demokracia nefunguje, a chce (nastoliť) diktatúru," dodal.

Joe Biden
Zobraziť galériu (3)
Joe Biden  (Zdroj: SITA/AP Photo/Jacquelyn Martin)

"Vidím budúcnosť, kedy budeme demokracii brániť, nie ju oslabovať," vyhlásil tiež 81-ročný demokratický politik, ktorý sa podľa všetkého s republikánom Trumpom v novembri znovu stretne v prezidentských voľbách. Práve obrana demokracie a demokratických hodnôt je jednou z hlavných tém Bidenovej kampane.

Viac o téme: StretnutieUSATrumpViktor Orbán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu