Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Putin na MDŽ vyjadril poctu ruským ženám bojujúcim na Ukrajine

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin v piatok pri príležitosti Medzinárodného dňa žien (MDŽ) vyzdvihol vojačky bojujúce na Ukrajine i ženy, ktoré podporujú ruské ozbrojené sily. Informuje agentúra AFP.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 716 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

Putin vo videoposolstve povedal, že vzdáva osobitnú poctu "ženám, ktoré sú v zóne špeciálnej vojenskej operácie a plnia bojové úlohy". Zároveň vydal dekrét o prepustení 52 väzenkýň. Termínom "špeciálna vojenská operácia" Moskva označuje svoju inváziu na Ukrajinu, ktorú spustila vo februári 2022. Ruský minister obrany Sergej Šojgu v piatok povedal, že v ruskej armáde "slúži a pracuje viac ako 300.000 žien". Poďakoval sa matkám vojakov bojujúcich na Ukrajine. "Vychovali ste skutočných vlastencov a statočných obrancov vlasti," dodal.

Šéf ruského rezortu obrany vlani informoval, že na Ukrajine "bojuje" približne 1100 žien, pričom väčšina z nich pôsobí v pomocných funkciách ako lekárky, zdravotné sestry či kuchárky. Rusko od spustenia invázie na Ukrajinu pravidelne oslavuje svojich vojakov ako "hrdinov" a snaží sa pozdvihnúť a ochrániť reputáciu armády. Ruské úrady stíhajú stovky ľudí za "diskreditáciu" ozbrojených síl alebo šírenie "nepravdivých informácií" o vojne na Ukrajine, píše AFP. V uplynulých týždňoch zorganizovala hŕstka žien mobilizovaných ruských vojakov zriedkavé protesty pred Kremľom, v ktorých žiadali, aby ich manželia boli vystriedaní a vrátili sa domov, pripomína AFP.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinMDŽVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu