Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

MIMORIADNY ONLINE Macron sa v Prahe vyslovil za podporu Ukrajiny: Ukrajinský súd uložil dvom mužom za spoluprácu s Ruskom 12 rokov väzenia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

PRAHA - Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa dnes pri rokovaní s českými predstaviteľmi v Prahe zhodol na potrebe ďalšej podpory Ukrajiny, ktorá sa viac ako dva roky bráni ruskej agresii. Vyzval tiež na rokovania o riešení konfliktu v palestínskom Pásme Gazy. S prezidentom Petrom Pavlom a premiérom Petrom Fialou (ODS) debatoval aj o jadrovej energetike, ktorá vo Francúzsku rovnako ako v Česku tvorí významný zdroj elektriny. Francúzska spoločnosť EDF je jedným z dvoch uchádzačov o stavbu nových jadrových reaktorov v Česku, jej súperom v tendri je juhokórejská KHNP. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 740

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 740 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:58 Francúzsko pozvalo predstaviteľov kľúčových spojencov Ukrajiny a šéfa NATO, aby sa 7. marca zúčastnili videohovoru zameraného na demonštráciu „jednotného frontu“ a vypracovanie konkrétnych návrhov na posilnenie podpory pre Ukrajinu, informovala 5. marca agentúra Reuters.

21:55 Riaditeľ Služby zahraničnej rozviedky Ruskej federácie (SVR) Sergej Naryškin v utorok vyhlásil, že uväznený opozičný politik Alexej Navaľnyj zomrel prirodzenou smrťou. Informuje o tom agentúra AP.

21:54 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nikdy nepožiadal o nasadenie západných vojenských jednotiek na Ukrajine na boj proti ruskej invázii. V utorok to uviedol Biely dom. Informuje o tom agentúra AFP.

21:19 Český prezident údajne vyzýva na pokračovanie diskusie o vyslaní západných vojakov na Ukrajinu.

20:52 Od minulotýždňového pohrebu ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zadržala polícia niekoľko účastníkov pohrebu a spomienkových akcií, ktorých dodatočne vypátrala prostredníctvom videozáznamov. V utorok o tom informovali ruskí ľudskoprávni aktivisti z organizácie OVD-Info. Informuje o tom agentúra DPA.

20:30 Spojené kráľovstvo zrušilo sankcie voči miliardárovi Igorovi Makarovovi, ktorý sa minulý rok vzdal ruského občianstva.

19:45 Memoáre bývalého vojnového reportéra Kyiv Independent Illia Ponomarenka o prvých dňoch rozsiahlej invázie majú vyjsť 7. mája. „Ukážem vám, ako to bolo“, teraz dostupné na predobjednávku, podrobne popisuje Ponomarenkov pohľad na Ruské sily sa priblížili ku Kyjevu.

19:15 Vyšetrovanie: Estónsky obchodník so zbraňami dodával zariadenia na Ukrajinu za premrštené ceny.

18:55 Ukrajina v utorok uviedla, že dvoch mužov odsúdila na desať a 12 rokov väzenia za kolaboráciu s Ruskom. Moskve údajne vyzradili citlivé informácie o vojenských cieľoch, informuje o tom agentúra AFP.

18:36 Podľa českého premiéra Petra Fialu je potrebné premýšľať nielen o tom, ako aktuálne pomôcť Ukrajine, ale aj o posilnení európskej bezpečnosti v nasledujúcich rokoch. Na oba aspekty sa podľa neho zamerala parížska konferencia, ktorú minulý týždeň zvolal francúzsky prezident Emmanuel Macron.

17:51 Rusko dnes vyslalo do vzduchu stíhačku Su-27, aby eskortovala dve francúzske stíhačky Rafale a lietadlo včasnej výstrahy a riadenia (AWACS) E-3F letiace nad Čiernym morom, oznámila štátna agentúra TASS s odvolaním sa na vyjadrenie ruského ministerstva obrany. Francúzske stroje sa po priblížení ruskej stíhačky otočili a vzdialili od hraníc Ruska, tvrdí ministerstvo.

17:14 Putina pobozkali staré dámy zo Stavropolskej oblasti. Či prešli karanténou pred stretnutím, nie je známe. Ale vibrácie KĽDR sú jasne viditeľné.

16:59 Zamestnanca amerického letectva obvinili z úniku utajovaných informácií o ruskej vojne.

16:21 Odpoveď ukrajinskej vlády neobsahuje žiadny posun týkajúci sa úplného obnovenia práv Maďarov žijúcich v Zakarpatskej oblasti, aké mali pred rokom 2015. Konštatoval to v utorok maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Informuje o tom agentúra MTI.

16:12 Ruské sily ostreľovali mesto Krasnohorivka v Doneckej oblasti, pričom zabili 72-ročného muža, informoval 5. marca guvernér Vadym Filaškin.

15:44 Podľa českého prezidenta Petra Pavla je čas, aby európske krajiny zvážili všetky dostupné možnosti ďalších foriem pomoci Ukrajine a neodmietali a priori akúkoľvek prítomnosť na mieste. Zdôraznil, že by však išlo o formy asistencie, a nie bojové jednotky. Ako príklad uviedol možnosť európskej výcvikovej misie na území Ukrajiny. Vyhlásil to v utorok po rokovaní s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom na Pražskom hrade.

15:27 Vojenské spravodajstvo: Z ruského plavidla Sergeja Kotova bolo evakuovaných viac ako 50 členov posádky, 7 zabitých.

14:50 Ruská FSB využívala srbského občana menom Novica Antic na infiltráciu do inštitúcií EÚ a šírenie prokremeľských názorov, informovalo 5. marca Politico s odvolaním sa na informácie západných tajných služieb.

14:13 Námestník ministra obrany Dmytro Klimenkov dostal jednu z najcitlivejších úloh svojho nastupujúceho tímu: reformu a riadenie problematických vojenských obstarávaní na Ukrajine. Klimenkova, ktorý nastúpil do funkcie v novembri, čaká ťažký boj.

13:46 Býval generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen kritizoval nemeckého kancelára Olafa Scholza za to, že je súvislosti s vojnou na Ukrajine príliš váhavý. Spravil tak v rozhovore pre švajčiarsky denník Neue Zürcher Zeitung, ktorý bol zverejnený v utorok, informuje agentúra DPA.

13:31 Francúzsky prezident Emmanuel Macron je v utorok na návšteve Prahy. V prejave k študentom francúzskeho lýcea podľa agentúry AFP zdôraznil, že sa blíži moment, keď bude potrebné, aby spojenci Ukrajiny neboli pri jej podpore v boji proti ruskej agresii zbabelí.

MIMORIADNY ONLINE Macron sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP/Petr David Josek)

12:54 Únik nahrávky zo stretnutia vysokopostavených predstaviteľov nemeckej armády spôsobila chyba jednotlivca a Nemecko má aj napriek tomu stále dôveru svojich spojencov. Vyhlásil to v utorok nemecký minister obrany Boris Pistorius, informuje agentúra AFP.

12:43 Experti zo siedmich krajín tento týždeň absolvujú cvičenie zamerané na boj proti chemickým, biologickým, rádioaktívnym a jadrovým hrozbám (CBRN) na slovensko-ukrajinskej hranici. Slovensko a Ukrajina v tejto súvislosti podpíšu i bilaterálnu dohodu pri výmene informácií. Informoval o tom v utorok na brífingu v Turčianskych Tepliciach riaditeľ odboru odhaľovania nebezpečných materiálov a environmentálnej kriminality Úradu kriminálnej polície Prezídia Policajného zboru Mário Kern.

11:31 Sklad paliva v Belgorodskej oblasti na západe Ruska začal horieť po útoku dronom, informoval v utorok oblastný gubernátor Viačeslav Gladkov. Informujú o tom správy z tlačových agentúr DPA a AFP. Pri útoku nikto nezahynul ani neutrpel zranenia, dodal Gladkov.

11:08 SBU zadržala obyvateľa Záporožskej oblasti, ktorý údajne pripravoval bombový útok na poštu v spolupráci s ruskými tajnými službami. Informuje o tom portál The Kyiv Independent. 

9:29 Podľa vojenskej rozviedky sú medzi posádkou Sergeja Kotova mŕtvi a zranení. "Sú tam mŕtvi a zranení, ale je možné, že niektorým členom posádky sa podarilo evakuovať," povedal 5. marca pre RFE/RL hovorca vojenskej rozviedky Andrij Jusov v súvislosti s údajne zničenou ruskou hliadkovou loďou Sergej Kotov.

7:37 Ukrajina zostrelila 18 z 22 útočných bezpilotných lietadiel typu Shahed vypustených Ruskom v noci 5. marca, uviedlo letectvo vo svojej rannej aktualizácii. 

7:36 Hliadková loď Sergej Kotov z ruskej Čiernomorskej flotily bola v noci na 5. marca zasiahnutá ukrajinskými námornými dronmi neďaleko okupovaného Krymu, informovali denníky Ukrajinska pravda a Hromadske s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR). Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

6:39 Ruské sily 4. marca vystrelili na hranicu oblasti Sumy 44-krát a zasiahli 11 komunít, informovala regionálna vojenská správa. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

V Petrohrade po zásahu dronu nasledovali modlitby hodnostárov

Po sobotňajšej explózii bezpilotného lietadla v druhom najväčšom ruskom meste gubernátor Petrohradu Alexander Beglov spolu s ďalšími hodnostármi a pravoslávnymi duchovnými podnikol modlitebnú cestu po okružnej diaľnici okolo mesta. Napísal to server Meduza s odvolaním sa na miestne médiá a vyjadrenie pravoslávnej cirkvi.

Gubernátor spolu s predsedom petrohradského snemu Alexandrom Belským a najvyššie postaveným pravoslávnym prelátom v meste, metropolitom Varsonofijom si do autobusu vzali ikonu Panny Márie z miestnej katedrály a tiež ikony petrohradských svätcov a spoločne sa za jazdy po okružnej diaľnici okolo mesta modlili za hlavu ruskej pravoslávnej cirkvi, patriarchu Kirilla, za miestneho rodáka a ruského prezidenta Vladimira Putina, za ďalších hodnostárov a obyvateľov Petrohradu, napísala Meduza.

V predvečer modlitebnej cesty okolo Petrohradu sa v meste zrútil a explodoval v obytnom dome dron. Gubernátor Beglov sa následne stretol s obyvateľmi zasiahnutého domu a ubezpečoval ich, že mesto je spoľahlivo chránené, uviedol petrohradský server Fontanka.

Metropolita Varsenofij už svojho času podobné modlitebné turné podnikol: v rokoch 2020 a 2021 obletel mesto vo vrtuľníku, aby Petrohrad zbavil koronaviru. Gubernátor následne tvrdil, že to naozaj zabralo a pandémia ustúpila, pripomenul server Rotondamedia. Zásah dronu podľa Fontanku poškodil asi 250 bytov. Ich obyvateľom gubernátor sľúbil bezplatné opravy, náhradné ubytovanie a odškodnenie v prípade poškodených áut.

Viac o téme: VojnaBojeútok RuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu