Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Počet obetí vojny v Pásme Gazy presiahol 30-tisíc! Podľa Palestínčanov umierajú ďalší

Mohammad Shouman nesie telo svojej dcéry Masa, ktorá zahynula pri izraelskom bombardovaní pásma Gazy, počas jej pohrebu v Rafahu na juhu Gazy v stredu 17. januára 2024.
Mohammad Shouman nesie telo svojej dcéry Masa, ktorá zahynula pri izraelskom bombardovaní pásma Gazy, počas jej pohrebu v Rafahu na juhu Gazy v stredu 17. januára 2024. (Zdroj: SITA/AP Photo/Fatima Shbair)

GAZA - Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30-tisíc. Oznámilo to v piatok ministerstvo zdravotníctva v Gaze, ktoré ovláda palestínske militantné hnutie Hamas. Informuje o tom správa z agentúry AP.

Mesto Gaza a sever palestínskej enklávy boli prvými cieľmi útokov izraelskej armády v odvete za útok Hamasu na Izrael 7. októbra, pri ktorom zahynulo takmer 1 200 ľudí, z toho okolo 700 civilistov. Hamas okrem toho zavliekol do Pásma Gazy viac než 240 rukojemníkov.

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

Izrael, odhodlaný vojensky poraziť Hamas, vyzval civilistov žijúcich na severe Pásma Gazy, aby sa evakuovali na juh. Sever bol následne do veľkej miery zničený a ostáva takmer izolovaný od zvyšku enklávy, prúdi doň len málo humanitárnej pomoci.

Podľa humanitárnych organizácií je však problém dopraviť pomoc aj do ďalších oblastí. Izraelská armáda v ostatnom čase totiž intenzívne operuje aj v južnej časti pásma. Podľa Organizácie Spojených národov približne štvrtina z 2,3 milióna Palestínčanov je vystavená hladu.

Pri údere v Pásme Gazy zomreli desiatky ľudí čakajúcich na pomoc, uviedli Palestínčania

Pri izraelskom údere na Pásmo Gazy, ktorý zasiahol ľudí čakajúcich na humanitárnu pomoc v meste Gaza, zahynuli dnes desiatky ľudí. Tvrdia to rôzne palestínske zdroje vrátane ministerstva zdravotníctva v Pásme Gazy, ktoré kontroluje hnutie Hamas. Podľa neho zomrelo 70 ľudí a ďalších skoro 300 bolo zranených. Predstavitelia nemocníc potom agentúram Reuters a AFP povedali, že zariadenia prijali desiatky tiel.

Hovorca izraelskej armády podľa agentúry Reuters oznámil, že nemá informácie, že by na oblasť, kde sa incident stal, armáda podnikala údery. Izrael chce ale incident preveriť.

Viac o téme: ObetePočetPalestínaHamasPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu