Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Teraz nie je čas na vládu, ktorej bude súčasťou Hamas: Hraničný priechod Rafah je vždy otvorený

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov)

ŽENEVA - Podľa ministra zahraničných vecí Palestínskej samosprávy Rijáda Malíkího Hamas chápe, prečo by nemal byť súčasťou novej vlády na palestínskych územiach. Na stredajšej tlačovej konferencii povedal, že je potrebná "technokratická" vláda bez tohto islamistického hnutia. Informuje agentúra AFP.

"Teraz nie je čas na vládu národnej koalície. Teraz nie je čas na vládu, ktorej bude súčasťou Hamas, pretože v takom prípade bude bojkotovaná mnohými krajinami, ako sa to stalo predtým," povedal pre Asociáciu korešpondentov OSN (UNCA). 

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

"Nechceme byť v takejto situácii. Chceme byť akceptovaní a plne spolupracovať s medzinárodným spoločenstvom," dodal Malíkí, ktorý do Ženevy pricestoval na zasadnutie Rady OSN pre ľudské práva (UNHRC).

Štajja podal demisiu

Predseda vlády Palestínskej samosprávy Muhammad Štajja v pondelok podal demisiu do rúk najvyššieho predstaviteľa samosprávy Mahmúda Abbása. Ako dôvod uviedol potrebu zmeny po skončení vojny medzi Izraelom a Hamasom v Pásme Gazy. Štajja ostane na čele dočasného kabinetu až do vzniku novej vlády.

Izraelská armáda vedie v Gaze masívnu vojenskú operáciu voči Hamasu, ktorá je reakciou na bezprecedentný útok tohto hnutia na Izrael z vlaňajšieho 7.októbra. Hamas viacero krajín považuje  za teroristickú organizáciu. 

Palestínska samospráva vládla v Pásme Gazy do roku 2007, keď kontrolu nad týmto územím pri vnútropalestínskom konflikte prevzal Hamas. V súčasnosti má Abbásova vláda sídlo v meste Ramalláh na okupovanom Západnom brehu Jordánu.

Hraničný priechod Rafah je vždy otvorený

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí v stredu vyhlásil, že jeho krajina vždy udržiavala otvorený hraničný priechod Rafah. Ide o jediný oficiálny vstup do Pásma Gazy, ktorý nie je pod kontrolou Izraela. Informuje agentúra DPA.

"Egypt tento hraničný priechod nikdy neuzavrel, no ak máme konať v bojovej situácii, musíme dbať na to, aby sme nespôsobili problém," vyhlásil egyptský prezident počas televízneho prenosu z Káhiry. Reagoval na boje medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas v Pásme Gazy. "Od prvého dňa sme boli veľmi otvorení tomu, aby hraničný priechod Rafah slúžil ako brána na doručovanie pomoci," vyhlásil Sísí.

Sísí dúfa, že sa čoskoro podarí sprostredkovať dohodu o prímerí medzi Izraelom a Hamasom, ktorá umožní spustiť "reálnu pomoc v rôznych oblastiach" pre obyvateľov husto zaľudneného územia.  Egypt bol prvou arabskou krajinou, ktorá v roku 1979 s Izraelom podpísala mierovú zmluvu. Teraz sa obáva masového exodu obyvateľov Pásma Gazy na svoje územie.

Počet zabitých v Pásme Gazy sa blíži k 30-tisíc

Počet zabitých ľudí vo vojne v palestínskom Pásme Gazy sa blíži k 30.000, oznámilo v priebehu stredy ministerstvo zdravotníctva v palestínskej enkláve ovládanej hnutím Hamas. Boje tam pokračujú, ale podľa vyjednávačov prímerie medzi Hamasom a Izraelom nastane už o niekoľko dní. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že počas izraelského bombardovania v Pásme Gazy v noci na stredu zahynulo ďalších 91 ľudí. Agentúry OSN varovali, že humanitárne podmienky civilistov sú tam zúfalé a potravín je nedostatok. Vyjednávači z Egypta, Kataru a Spojených štátov sa pokúšajú nájsť cestu k prímeriu v takmer päťmesačnej vojne.

Sprostredkovatelia prímeria po intenzívnom diplomatickom úsilí vyhlásili, že dohoda údajne zahŕňa aj prepustenie niekoľkých izraelských rukojemníkov, zadržiavaných od útoku na Izrael zo 7. októbra, za niekoľko stoviek Palestínčanov väznených v Izraeli. Katar "cíti nádej, aj keď nie nutne optimizmus, že do štvrtka niečo oznámime", uviedol v utorok hovorca katarského ministerstva zahraničných vecí Mádžid Ansárí.

Prezident USA Joe Biden v predchádzajúci deň tiež povedal, že "cíti nádej, že do budúceho pondelka budeme mať prímerie", ale "ešte to nemáme hotové". Katarská Dauha naznačila, že prestávka v bojoch môže prísť pred začiatkom ramadánu, moslimského pôstneho mesiaca, ktorý sa v závislosti od lunárneho kalendára začína 10. alebo 11. marca. Hamas presadzuje úplné stiahnutie izraelských síl z Pásma Gazy, ale túto požiadavku odmieta izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Zdroj z hnutia Hamas pod podmienkou zachovania anonymity povedal, že dohoda možno bude zaručovať odchod izraelských vojakov z "miest a zaľudnených oblastí", čo umožní návrat niekoľkých vysídlených Palestínčanov a humanitárnej pomoci. Izraelská vojenská operácia po útoku Hamasu 7. októbra si vyžiadala v Pásme Gazy najmenej 29.954 zabitých ľudí, väčšinou žien a detí, uvádzajú najnovšie údaje tamojšieho ministerstva zdravotníctva.

Viac o téme: IzraelVojnaPalestínaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu