Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Hamas tvrdí, že odpálil desiatky rakiet z Libanonu na sever Izraela

Bojovníci radikálnej teroristickej skupiny Hamas, ktorá operuje v pásme Gazy Zobraziť galériu (2)
Bojovníci radikálnej teroristickej skupiny Hamas, ktorá operuje v pásme Gazy (Zdroj: X/Maverick Aoko)

JERUZALEM - Palestínske militantné hnutie Hamas v stredu vyhlásilo, že odpálilo na sever Izraela viac než 40 rakiet. Podľa neho išlo o odplatu za "masakre civilistov" v Pásme Gazy a za útoky na vodcov Hamasu a Hizballáhu.

Ozbrojené krídlo Hamasu, ktorý je na zozname teroristických organizácií v EÚ aj USA, uviedlo, že vypálilo 40 rakiet Grad na izraelskú vojenskú základňu a kasárne.Izraelská armáda vyhlásila, že zaznamenala približne desať rakiet, ktoré boli vystrelené z Libanonu a prenikli na sever Izraela, pričom viacero striel zneškodnila protivzdušná obrana.V dôsledku útoku sa rozozneli sirény v severoizraelskom meste Kirjat Šmona, kde podľa miestnych médií došlo k poškodeniu budovy.

archívne video

Počas operácií v Chán Júnise našli vojaci desiatky granátov a výbušnín používaných na streľbu z dronov (Zdroj: X/IDF)

Izraelské sily následne podnikli odvetný útok na lokalitu v Libanone, odkiaľ boli rakety vypálené, ako aj letecké údery voči cieľom miestneho militantného hnutia Hizballáh, ktoré je spojencom Hamasu.Bezprostredne neboli ani na jednej strane hlásené nijaké obete.Od vypuknutia vojny medzi palestínskym militantným hnutím Hamas a Izraelom, ktorá sa začala 7. októbra 2023, dochádza k prakticky každodennému ostreľovaniu aj izraelsko-libanonskej hranici. Izraelská armáda tam podniká odvetné údery proti militantom Hizballáhu, ktorí opakovane ostreľujú pohraničie na severe Izraela. K niektorým z týchto útokov sa pritom hlási i Hamas.

Pásmo Gazy počas vojny medzi Izraelom a Hamasom
Zobraziť galériu (2)
Pásmo Gazy počas vojny medzi Izraelom a Hamasom  (Zdroj: SITA/AP/Ariel Schalit)

V dôsledku týchto útokov museli svoje domovy na oboch stranách hranice opustiť už desaťtisíce ľudí. Situácia na izralesko-libanonských hraniciach vyvoláva obavy z rozšírenia konfliktu v Gaze aj do tejto oblasti.Hizballáh je na juhu Libanonu dominantnou silou. Hamas a iné palestínske frakcie sú tam zastúpené len marginálne, pričom sa predpokladá, že na podnikanie vojenských operácií potrebujú prinajmenšom tichý súhlas Hizballáhu, píše AP.

Viac o téme: RaketyIzraelLibanonHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu