Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Hrozí jadrová katastrofa? Veľká evakuácia! Obrovský požiar sa priblížil k nukleárnemu zariadeniu

Požiar sa blíži k nukleárnemu zariadeniu. Zobraziť galériu (2)
Požiar sa blíži k nukleárnemu zariadeniu. (Zdroj: Flower Mound Fire Department)

AUSTIN - Požiar v americkom štáte Texas sa od pondelka výrazne rozšíril. Blíži sa k nukleárnemu zariadeniu.

V americkom štáte Texas evakuovali jadrové zariadenie pre rýchlo sa šíriace lesné požiare. "Evakuovali sme našich nie nevyhnutných pracovníkov z miesta z čistej opatrnosti," povedal Laef Pendergraft, hovorca výrobného úradu Národnej správy jadrovej bezpečnosti na tlačovej konferencii v utorok večer (miestneho času).

archívne video

V hoteli, v ktorom bol ubytovaný známy Slovák, vypukol požiar (Zdroj: Instagram D.K.)

Zdôraznil, že "máme dobre vybavených hasičov, vyškolených na takéto scenáre, ktorí sú na mieste, sledujú a sú pripravení v prípade skutočnej mimoriadnej udalosti na mieste zariadenia."

Silný vietor a vysoké teploty

Továreň Pantex, ktorá sa nachádza približne 50 kilometrov východne od mesta Amarillo, je od roku 1975 najdôležitejším zariadením na montáž a demontáž amerických atómových bômb. Posledná nová bomba tam bola zmontovaná v roku 1991. Odvtedy boli demontované tisíce zbraní.

Hovorí sa, že prevádzka bola až do odvolania pozastavená. Predtým sa niekoľko požiarov v okolí vymklo spod kontroly v dôsledku silného vetra a neobvykle vysokých teplôt.

Požiar sa blíži k nukleárnemu zariadeniu.
Zobraziť galériu (2)
Požiar sa blíži k nukleárnemu zariadeniu.  (Zdroj: Flower Mound Fire Department)

Oheň sa šíri rýchlo

Republikánsky guvernér Greg Abbott vyhlásil 60 okresov za oblasť katastrofy. Podľa texaských úradov najväčší požiar spálil okolo 1040 štvorcových kilometrov pôdy. Od pondelkového vypuknutia požiaru sa plocha viac ako zdvojnásobila.

Pôvodne nebolo jasné, čo požiar spôsobilo. „Texasania sú vyzvaní, aby obmedzili aktivity, ktoré by mohli vytvárať iskry, a prijali preventívne opatrenia na ochranu svojich blízkych,“ povedal Abbott. Postihnutá je riedko osídlená kopcovitá oblasť v takzvanej Panhandle.

 

Viac o téme: PožiarHrozbaJadrové zariadenieTexas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu