Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V Prahe sa v máji uskutoční neformálne stretnutie šéfov diplomacií krajín NATO

Vstup Fínska do NATO Zobraziť galériu (2)
Vstup Fínska do NATO (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

PRAHA - Česko bude tento rok hostiť neformálne stretnutie ministrov zahraničných vecí krajín Severoatlantickej aliancie. Schôdzka sa uskutoční 30. a 31. mája v Prahe, oznámilo v utorok české ministerstvo zahraničných vecí. Pôjde o najväčšiu akciu Aliancie v Česku od summitu NATO v roku 2002.

"Tento rok uplynie 25 rokov od vstupu ČR do NATO a 22 rokov od pražského summitu, na ktorom sme do Aliancie pozvali ďalších sedem krajín strednej a východnej Európy," pripomenul český minister zahraničných vecí Jan Lipavský. Stretnutie je podľa jeho slov tiež pripomienkou 75. výročia od založenia Aliancie.

archívne video

Juraj Blanár v NATO o vojenskej pomoci Slovenska pre Ukrajinu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Dodal, že konanie schôdzky v ČR je uznaním kreditu Česka ako spoľahlivého partnera NATO. "V situácii, keď v Európe zúri vojna a naše hodnoty a spôsob života sú v ohrození, prispieva Česko konaním tejto veľkej akcie k upevňovaniu jednoty a súdržnosti Severoatlantickej aliancie, ktorá zaisťuje bezpečnosť západného sveta, teda aj bezpečnosť našich občanov," dodal Lipavský.

V Prahe sa v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

Český rezort diplomacie podotkol, že takzvaná "ministeriáda" NATO je vedľa summitu NATO najdôležitejším bezpečnostne-politickým zasadnutím Aliancie mimo Bruselu. Zároveň zdôraznil, že schôdzka bude najväčšou aliančnou akciou v Česku od summitu, ktorý sa v Prahe konal v roku 2002. Pred ministerskou schôdzkou sa uskutoční niekoľko sprievodných akcií, napríklad národná konferencia "Naša bezpečnosť nie je samozrejmosť" či diskusie "Naše stopy v NATO" a ďalšie.

Viac o téme: DiplomaciaZasadnutieMinistriNATOPrahaČeská republika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu