Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

AKTUÁLNE Smrtiaca lavína: Medzi obeťami je jeden Slovák a traja Česi!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky)

BIŠKEK - Pri páde lavíny na severovýchode Kirgizska v nedeľu zahynuli traja českí lyžiari a jeden Slovák. Správu potvrdili české a slovenské ministerstvá zahraničných vecí. Súčasťou výpravy boli podľa kirgizských úradov česki a slovenskí turisti.

Aktualizované 18:33

Ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo úmrtie Slováka v Kirgizsku. K prípadu sa nebude bližšie vyjadrovať z dôvodu ochrany osobných údajov a absencie súhlasu dotknutých osôb. Stanovisko poskytol komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

"Rezort diplomacie bol informovaný o úmrtí občana Slovenskej republiky v Kirgizsku. Naše veľvyslanectvo v Astane prípad intenzívne sleduje a v rámci svojich kompetencií poskytuje potrebnú konzulárnu asistenciu," skonštatoval rezort.
 

Aktualizované 18:17

"Môžeme potvrdiť, že na hraniciach Kirgizska a Kazachstanu zomreli traja českí občania po zosuve lavíny. Naši diplomati v Astane sú v kontakte s miestnymi úradmi a cestovnou kanceláriou," uviedla Mariana Wernerová z komunikačného oddelenia českej diplomacie. Rodiny obetí by mala kontaktovať cestovná agentúra, dodala stanica ČT24.

Hovorkyňa slovenského ministerstva zahraničia Beatrice Szaboová uviedla, že štvrtou obeťou bol Slovák. "Naša ambasáda v Astane prípad sleduje a... poskytuje konzulárnu pomoc," povedala pre agentúru AFP.      

archívne video

Zásah horských záchranárov pri lavínovej nehode vo Fľaške (Zdroj: hzs.sk)

K nešťastiu došlo na severovýchode krajiny v oblasti jazera Issyk-Kuľ blízko hraníc s Kazachstanom a Čínou. Začiatkom februára tam za podobných okolností zomrel francúzsky turista."Lavína sa spustila, keď sa tam lyžovalo 23 turistov z Česka a Slovenska," uviedla štátna tlačová agentúra Kabar s odvolaním sa na záchranné zložky.

Kirgizsko, bývalá sovietska krajina, sa dlhodobo snaží investovať do svojho nedostatočne rozvinutého odvetvia cestovného ruchu, najmä do zimných športov.Nedávno uvoľnila vízové ​​obmedzenia v snahe prilákať viac zahraničných turistov, z ktorých mnohí prichádzajú kvôli rozsiahlym horským masívom, ktoré dosahujú nadmorskú výšku približne 7 000 metrov.  

Viac o téme: LavínaČeskoLyžiariSlováciKirgizsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu