Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Sprejovanie Dávidových hviezd v Paríži bolo operáciou ruskej tajnej služby

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Instagram/Nilisharon)

PARÍŽ - Dávidove hviezdy, ktoré sa vlani na jeseň objavovali nastriekané na múroch budov v Paríži a v priľahlej metropolitnej oblasti Ile-de-France, boli súčasťou operácie organizovanej ruskou tajnou službou FSB.

Pre agentúru AFP to v piatok uviedol zdroj z vyšetrovacích orgánov, čím potvrdil nedávny článok francúzskeho denníka Le Monde. Desiatky Dávidových hviezd nastriekaných cez šablónu modrou farbou sa na múroch budov a na plotoch v Paríži a okolí objavili vlani v októbri - v čase vojny medzi Izraelom a radikálny palestínskym hnutím Hamas, ktorý je dôsledkom vpádu palestínskych teroristických kománd do miest, dedín a kibucov na juhu Izraela.

archívne video

O pol roka začínajú letné olympijské hry v Paríži (Zdroj: Paris 2024)

Francúzska prokuratúra vlani v novembri informovala, že počas prvých niekoľko týždňov vojny bolo v hlavnom meste a okolitých predmestiach nájdených 60 takýchto hviezd. Tieto grafity sa neobjavili len na budovách spojených so židovskými obcami alebo ľuďmi hlásiacimi sa k judaizmu, ale boli  interpretované ako vyhrážky pre židov.   

Aj politici na celoštátnej aj regionálnej úrovni túto kampaň odsúdili ako antisemitský čin. V súvislosti s touto kauzou bol neskôr zadržaný moldavský pár - muž a žena, ktorých počas sprejovania v uliciach sprevádzala tretia osoba. Tá odfotografovala škody, ktoré svojím konaním spáchali na cudzom majetku. Identifikovaný bol aj údajný objednávateľ, proruský podnikateľ moldavského pôvodu. 

Viac o téme: Tajná službaRuskoParíž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu