Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

MIMORIADNY ONLINE Ruské sily údajne ovládli koksovňu v Avdijivke: Bolo to posledné ohnisko odporu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV/MOSKVA - Ruské jednotky v pondelok úplne ovládli rozsiahlu koksovňu v meste Avdijivka. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 725

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 725 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:01 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok uviedol, že ukrajinské sily čelia v niektorých častiach rozľahlej frontovej línie zložitým bojom, pričom armádu ovplyvňuje aj oneskorenie západnej vojenskej pomoci.

21:43 Poľský minister zahraničných vecí Radek Sikorski v pondelok apeloval na členské štáty Európskej únie, aby uvalili prísnejšie sankcie na Rusko a Bielorusku.Sikorski tento krok odôvodnil tým, že v Rusku a Bielorusku sa po smrti ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zintenzívnili represie voči tamojším obyvateľom.

21:40 Ruské jednotky zabili zranených ukrajinských vojakov v Avdiivke po tom, čo sľúbili, že ich evakuujú.

21:31 Aj Španielsko si predvolalo ruského veľvyslanca v Madride v súvislosti s úmrtím ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného vo väzení. Uvádza to v pondelok agentúra AFP, citujúca zdroje z tamojšieho rezortu diplomacie.

21:24 Ruskí vedci zverejnili otvorený list s výzvou na ochranu politických väzňov v krajine. Ide o reakciu na smrť opozičného politika Alexeja Navaľného vo väzení. List ruských vedcov zverejnila webová stránka koordinačnej rady organizácie T-Invariant, ktorá združuje ruských vedcov žijúcich v rôznych krajinách, informoval v pondelok web Rádia Sloboda (RFE/RL).

21:08 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v pondelok pricestoval do kubánskeho hlavného mesta Havana, kde začína svoju zahraničnú cestu po Latinskej Amerike.

20:36 Švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström v pondelok oznámil, že si predvolal ruského veľvyslanca v súvislosti s nedávnym úmrtím ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného vo väzení. Zároveň vyzval Európsku úniu, aby zvážila "nový sankčný režim cielený na vnútorné represie v Rusku".

20:16 Ministri zahraničných vecí pobaltských štátov v pondelok spoločne vyhlásili, že nadchádzajúce prezidentské voľby v Rusku nepovažujú za slobodné ani spravodlivé, keďže ruský prezident Vladimir Putin v nich nemá žiadnych významných vyzývateľov.

20:00 Niektoré jednotky 3. útočnej brigády boli v Avdiivke „úplne obkľúčené“, ale podarilo sa im uniknúť.

19:15 Šéf európskej diplomacie Josep Borrell navrhuje, aby bol globálny režim sankcií za porušovanie ľudských práv pomenovaný po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom.

Borrel to oznámil v statuse na sociálnej sieti X, pričom zdôraznil, že cieľom tohto kroku je uctiť si Navaľného - najznámejšieho domáceho súpera ruského prezidenta Vladimira Putina. Navaľného smrť v sibírskej trestaneckej kolónii oznámili ruské úrady minulý piatok.

18:37 Americký prezident Joe Biden v pondelok uviedol, že Spojené štáty zvažujú zavedenie ďalších sankcií voči Rusku po smrti opozičného lídra Alexeja Navaľného.

Americký prezident Joe Biden reční na Kongrese o hlade, výžive a zdraví v Bielom dome vo Washingtone
Zobraziť galériu (6)
Americký prezident Joe Biden reční na Kongrese o hlade, výžive a zdraví v Bielom dome vo Washingtone  (Zdroj: TASR/AP)

18:32 Česko minulý týždeň vyslalo na Ukrajinu 30-člennú podnikateľskú delegáciu. Zástupcovia priemyslu z oblasti energetiky, zdravotníctva a infraštruktúry rokovali s najvyššími predstaviteľmi ukrajinskej vlády a regiónov o konkrétnych projektoch. Boli vôbec prvou delegáciou, ktorá prišla vyjednávať do mesta Kryvyj Rih, vzdialeného niekoľko desiatok kilometrov od frontovej línie.

18:00 Jedenásť ukrajinských detí v pondelok vycestovalo z Ruska na Ukrajinu, aby sa vrátilo k svojim rodinám v rámci snáh sprostredkovaných Katarom.

17:33 Ruskí vyšetrovatelia oznámili právnikom a matke zosnulého opozičného politika Alexeja Navaľného, že jeho telo im nateraz nevydajú. Ako na sociálnych sieťach informovala Navaľného hovorkyňa Kira Jarmyšová, telo bude ešte 14 dní podrobované akémusi "chemickému skúmaniu".

16:47 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok navštívil veliteľské stanovište 14. samostatnej mechanizovanej brigády ukrajinskej armády, ktorá bráni frontovú líniu v blízkosti mesta Kupiansk v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny.

16:21 Donald Trump, bývalý prezident USA, ktorý si počas pôsobenia v Bielom dome vyslúžil kritiku za velebenie ruského prezidenta Vladimira Putina, sa v pondelok prvýkrát verejne vyjadril k úmrtiu ruského opozičného politika Alexeja Navaľného.

15:48 Najväčšie priemyselné združenia na Ukrajine vyzvali na zmeny v návrhu zákona o mobilizácii a varovali, že sprísnenie pravidiel môže paralyzovať kľúčové sektory ekonomiky.

15:26 Ukrajina môže dostať prvé lietadlá F-16 v júni.

15:17 Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú politiku Josep Borrell v pondelok uviedol, že voči ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi bude vyvodená zodpovednosť za smrť opozičného politika a kritika Kremľa Alexeja Navaľného.

Josep Borell
Zobraziť galériu (6)
Josep Borell  (Zdroj: SITA/AP Photo/Francois Walschaerts)

15:05 Ruské jednotky v pondelok úplne ovládli rozsiahlu koksovňu v meste Avdijivka. "Zoskupenie jednotiek Stred zaútočilo a úplne obsadilo koksovňu v Avdijivke," uvádza vyhlásenie ruského ministerstva obrany.Ruské ministerstvo obrany ohlásilo získanie "plnej kontroly" nad Avdijivkou ešte v sobotu večer, ukrajinské jednotky sa však opevnili v továrni na koks.

14:14 Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) v pondelok uviedol, že sa snaží objasniť osud 23.000 ľudí nezvestných od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.MVČK chce zistiť, či boli nezvestní zajatí, zabití alebo stratili kontakt s príbuznými po úteku z domovov. Červený kríž vytvoril krátko po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu kanceláriu Centrálnej pátracej agentúry (CTA) s cieľom pátrať po nezvestných osobách oboch strán konfliktu.

14:00 Ukrajina zostrelila ráno 19. februára dve ruské stíhačky, informovalo letectvo.

13:55 Matku Alexeja Navaľného a jeho advokátov dnes nepustili do márnice v Salecharde na severe Ruska, kde je zrejme telo tohto opozičného predstaviteľa. Podľa serveru Meduza to uviedla Navalného hovorkyňa Kira Jarmyšová. Ruské úrady okrem toho podľa hovorkyne matke aj právnym zástupcom oznámili, že príčina smrti Navaľného sa ďalej vyšetruje.

13:04 Nemecké ministerstvo zahraničných vecí si v pondelok predvolalo ruského veľvyslanca v Berlíne Sergeja Nečajeva v spojitosti s úmrtím ruského opozičného politika Alexeja Navaľného vo väzení. Informuje o tom správa z agentúry DPA.

12:49 Blokáda spoločnej poľsko-ukrajinskej hranice je "priamym ohrozením bezpečnosti" Ukrajiny. V pondelok to vyhlásil ukrajinský minister infraštruktúry Oleksandr Kubrakov. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

"Blokáda hranice je pri obrane krajiny priamym ohrozením bezpečnosti. Takéto kroky majú negatívny dopad na náš konflikt so spoločným nepriateľom menom Rusko," uviedol Kubrakov na sociálnej sieti Facebook.

12:10 Kremeľ v pondelok kritizoval vyhlásenia západných politikov o smrti lídra ruskej opozície Alexeja Navaľného, ktoré označil za "grobianske". Informujú o tom správy z agentúry AFP.

11:30 Vzájomnú spolupatričnosť Ukrajincov a Slovákov bude pripomínať strom vďaky. Zasadili ho v sobotu (17. 2.) pri jazere Kuchajda v Bratislave. Išlo o jedno z podujatí iniciatívy Ďakujeme Slovensko, ktorými sa chcela ukrajinská komunita poďakovať za pomoc v núdzi. Na podujatí sa zúčastnili aj veľvyslanec Ukrajiny na Slovensku Myroslav Kastran a starosta bratislavského Nového Mesta Matúš Čupka.

11:04 Stretnutie ministrov zahraničných vecí členských štátov Európskej únie s vdovou po ruskom opozičnom lídrovi Alexejovi Navaľnému vyšle v pondelok signál podpory oponentom Kremľa. "Ruskej opozícii musíme poslať správu podpory," povedal šéf diplomacie EÚ Josep Borrell novinárom. Informuje AFP.

10:58 Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová v nedeľu na okraj Mníchovskej bezpečnostnej konferencie varovala pred rizikom hroziacim v prípade vojenskej porážky Ukrajiny, informuje o tom agentúra DPA.

10:41 Ukrajinské sily budú pravdepodobne schopné vytvoriť nové obranné línie neďaleko Avdijivky, a tým zrejme zabrzdia ruskú ofenzívu v regióne. Vo svojej najnovšej analýze o vývoji ruskej vojny proti Ukrajine to napísal americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Ten ďalej píše, že meškanie v západnej vojenskej pomoci Ukrajine pravdepodobne pomáha Rusku útočiť vo viacerých sektoroch frontu naraz s cieľom vyvinúť tlak na ukrajinské ozbrojené sily vo viacerých smeroch.

10:28 Európska únia sa bude usilovať o prijatie nových sankcií proti Moskve v súvislosti so smrťou ruského opozičného vodcu Alexeja Navaľného, uviedol dnes šéf únijnej diplomacie Josep Borrell. Na rokovaní ministrov zahraničia v Bruseli bude dnes osobne prítomná manželka Navaľného Julija.

10:14 Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) tvrdí, že zabránila pokusu o atentát na "politickú osobu" v Ruskom okupovaných častiach Záporožskej oblasti, uviedla 19. februára ruská štátna tlačová agentúra RIA Novosti. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

10:13 Ukrajinskí a japonskí podnikatelia a vládni predstavitelia podpísali 56 dohôd a memoránd v rámci rekonštrukčnej konferencie v Tokiu, uviedol 19. februára premiér Denys Shmyhal. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

8:15 Japonský premiér Fumio Kišida v pondelok potvrdil dlhodobý záväzok svojej krajiny na pomoci pri obnove Ukrajiny. Označil to za investíciu do budúcnosti. Informuje o tom správa z agentúry AP. "Vojna na Ukrajine pokračuje aj v tejto chvíli a situácia nie je jednoduchá," uviedol Kišida počas konferencie v Tokiu. "Podpora hospodárskej obnovy nie je len investíciou pre budúcnosť Ukrajiny, ale aj investíciou v Japonsko a na celom svete," povedal.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a japonský premiér Fumio Kišida
Zobraziť galériu (6)
Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a japonský premiér Fumio Kišida  (Zdroj: TASR/Kazuhiro Nogi/Pool Photo via AP)

7:40 Ukrajina zostrelila štyri útočné bezpilotné lietadlá typu Shahed vypustené Ruskom v noci na 18. februára, uviedlo letectvo vo svojej rannej aktualizácii. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

Koksovňu v Andijivke údajne ovládlo Rusko

"Zoskupenie vojsk Stred rozvíjajúcu sa ofenzívu plne ovládlo koksovňu v smere na Avdijivku. Na administratívnych budovách závodu boli vyvesené ruské vlajky," konštatuje vyhlásenie, podľa ktorého ukrajinské sily pokračujú v ústupe z oblasti.

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Oleksandr Syrskyj v sobotu oznámil, že ukrajinské jednotky sa z Avdijivky stiahli, aby neboli obkľúčené. Išlo o najväčšiu zmenu na fronte od mája 2023, keď Rusi po dlhých krvavých bojoch dobyli Bachmut. Ruská televízia cez víkend odvysielala zábery, na ktorých je vidieť, ako ruskí vojaci sťahujú v Avdijivke modro-žlté ukrajinské vlajky a vyvešujú bielo-modro-červené ruské vlajky.

V areáli koksovne, ktorá bývala najväčšia v Európe, ale ešte podľa Moskvy zostávala časť ukrajinských vojakov. "Teraz prebieha intenzívne čistenie koksovne Avdijivka od ukrajinských jednotiek," citovala v nedeľu TASS poradcu šéfa ruskej okupačnej správy Doneckej oblasti Igora Kimakovského.

Ruská ofenzíva v Andijivke pokračuje

Ruská ofenzíva v oblasti Avdijivky pokračuje aj po tom, ako ruské sily toto východozemské mesto v uplynulých dňoch úplne ovládli. Zhodujú sa na tom ukrajinské aj ruské zdroje. "V oblasti Avdijivky odrazila ukrajinská armáda 14 útokov okupantov pri Lastočkyne," uviedol veliteľ zoskupenia ukrajinských síl generál Oleksandr Tarnavskyj na telegrame. Dedina Lastočkyne leží necelé dva kilometre západne od severnej časti Avdijivky.

Podľa neho sa Rusi pokúšajú o postup tiež pri Marjinky v Doneckej oblasti. Zopakoval tiež skoršie tvrdenie ukrajinskej armády, že ukrajinské sily odrazili mohutný útok pri dedine Robotne v Záporožskej oblasti.

Ruské ministerstvo obrany podľa agentúry TASS dnes potvrdilo sobotňajšie informácie, že ruské sily úplne ovládli Avdijivku a postúpili v tomto úseku o 8,6 kilometra. Kremeľský hovorca Dmitrij Peskov uviedol, že ofenzíva v tomto sektore pokračuje a že ruské sily nedovolia Ukrajincom opevniť sa na nových pozíciách.

Ruská televízia odvysielala zábery sťahujúcich sa ruských vojakov v Andijivke

Ruská televízia odvysielala zábery, na ktorých je vidieť, ako ruskí vojaci sťahujú v Avdijivke modro-žlté ukrajinské vlajky a vyvešujú bielo-modro-červené ruské vlajky. Tá podľa ruských médií zavlála aj nad areálom avdijivskej koksovne, ktorá bývala najväčšia v Európe.

Niektorí ruskí činitelia ale dnes uviedli, že v areáli koksovne sa stále ukrýva bližšie nespresnený počet ukrajinských vojakov. "Podnikáme opatrenia, aby sme úplne vyčistili mesto od ozbrojencov a zablokovali ukrajinských vojakov, ktorí mesto opustili a uchýlili sa do koksovne a chemickej továrne," uviedol podľa agentúry Reuters hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

"Teraz prebieha intenzívne čistenie koksovne Avdijivka od ukrajinských jednotiek," citovala agentúra TASS poradcu šéfa ruskej okupačnej správy Doneckej oblasti Igora Kimakovského. Ukrajina tieto správy nekomentovala.

Ukrajina sa stiahla, aby nebola obkľúčená

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Oleksandr Syrskyj v sobotu oznámil, že ukrajinské jednotky sa stiahli z Avdijivky v Doneckej oblasti, aby neboli obkľúčené. Išlo o najväčšiu zmenu na fronte od mája 2023, keď Rusi po dlhých krvavých bojoch dobyli Bachmut.

Rusko uviedlo, že ústup Ukrajincov z Avdijivky bol zrýchlený a chaotický a že niektorí ukrajinskí vojaci nechali na mieste svoje zbrane. Ukrajinská armáda pripustila, že si sťahovanie vyžiadalo isté straty, ale situácia sa už podľa nej do istej miery stabilizovala.

Avdijivka leží severne od mesta Doneck, ktoré proruské sily ovládli už v roku 2014. Rusi na dobre opevnené ukrajinské pozície útočili nepretržite a s vysokou intenzitou od októbra minulého roka. Tarnavskyj dnes tiež uviedol, že avdijivská "obranná operácia" spôsobila Rusom straty vyše 47-tisíc vojakov, 364 tankov, 748 obrnených vozidiel, 248 delostreleckých systémov a piatich lietadiel.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu