Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Británia je pod vodou: Ostrovy zasiahli silné dažde, VIDEO podniky sú doslova ZAPLAVENÉ!

Podnik The George Inn v britskom meste Croscombe skončil po záplavách pod vodou.
Podnik The George Inn v britskom meste Croscombe skončil po záplavách pod vodou. (Zdroj: Facebook/The George Inn, Croscombe )

CROSCOMBE – Veľké časti britských ostrovov zasiahla v uplynulých dňoch prívalová voda. Záplavy a s tým spojená pre Britániu typická krčmová atmosféra, vyvolala paniku. Niektoré podniky sa totiž ocitli doslova pod vodou.

archívne video

Zaplavená nemocnica v bratislavskom Ružinove (Zdroj: Facebook/Jana Bittó Cigániková)

Podnik The George Inn v britskom meste Croscombe v južnej časti Veľkej Británie, utrpel po prívalových dažďoch veľké straty. Celý objekt sa totiž ocitol pod vodou, píše Daily Mail. Ľudia, ktorí boli v čase silného dažďa vo vnútri, ostali zaborení vo vode až po kolená. Majitelia, zamestnanci a dobrovoľníci rýchlo zadržiavali stoličky a iné predmety, ktoré by mohla voda odniesť so sebou. 

Záplavy  

Bohužiaľ podobná situácia sa odohrala aj v iných častiach britského kráľovstva. Celý víkend totiž výdatne pršalo a rieky sa začínali vylievať zo svojich korýt. Zaplavené ostali cesty aj celé obce. Predbežné škody sa ešte len vyčísľujú. 

V nedeľu 18. februára bolo už väčšinou suché počasie, no meteorológ Craig Snell z Met Office upozornil, že prívalové dažde sa ešte vrátia a postihnú severozápadnú časť Anglicka a Wales. "Už zajtra (pondelok 19. február) má začať silno pršať," varoval. Pre Anglicko zostáva v platnosti viac ako 50 výstrah pred záplavami, pre Wales zhruba 20. 

Silné dažde

V čase od 15:00 v sobotu do 8:00 v nedeľu ráno spadlo na niektorých miestach (White Barrow) aj 72 mm zrážok. Povodne spôsobujú odstávky autobusov aj vlakov. Motoristi budú pre opravy na niektorých úsekoch ciest čeliť rozsiahlym kolónam. Záplavy majú časom zasiahnuť aj západné časti Veľkej Británie. 

Na území celej Veľkej Británie platí 197 výstrah pred záplavami, z toho 41 je vyššieho stupňa. "Pôda v Anglicku a Walese je už o niečo viac nasýtená (vodou) v porovnaní so Škótskom a Severným Írskom, takže aj na mierne zrážky reaguje citlivejšie," dodal na záver s tým, že preto je v niektorých oblastiach vyhlásený vyšší možný stupeň povodňovej aktivity. Súčasné počasie v Británii je v úplnom protiklade s obdobím sucha vo februári minulého roku. Bolo najsuchšie za posledných 30 rokov, keď spadlo v priemere len niečo cez 15 mm zrážok.    

Viac o téme: ZáplavyPovodnePočasieZrážkyVeľká BritániaCroscombe
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu