Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Politické strany v Pakistane oznámili vytvorenie koalície, no bez expremiéra Chána

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ISLAMABAD - Pakistanská moslimská liga-Naváz (PML-N) vedená Navázom Šarífom oznámila, že sa dohodla na vládnej koalícii s Pakistanskou ľudovou stranou (PPP) a ďalšími menšími stranami. Rokovania sa začali, keď v minulotýždňových parlamentných voľbách ani jedna strana nezískala väčšinu.

 PML-N absolvovala stretnutie s predstaviteľmi najmenej ďalších šiestich strán. PML-N skončila vo voľbách 8. februára na druhom mieste pred v poradí treťou PPP, pripomína DPA."Rozhodli sme sa spojiť sa a vytvoriť vládu," uviedol spolupredseda PPP Ásif Alí Zardárí, ktorý bol v minulosti aj pakistanským prezidentom (2008-2013). Tiež uviedol, že zmierenie je cesta vpred a pozval Pakistanské hnutie pre spravodlivosť (PTI) väzneného pakistanského expremiéra Imrana Chána, aby sa zúčastnilo na tvorbe koalície. Tento krok podporil aj Šaríf. Chán však vydal vyhlásenie, že nebude viesť rokovania s PML-N ani PPP.

Imran Chán sa je považovaný za najpopulárnejšieho politika v Pakistane. Vo väzení je od augusta minulého roka a od vtedy ho opakovane odsúdili na dlhoročné tresty pre korupciu či morálne pochybenia.Tisíce podporovateľov pakistanského expremiéra Chána aj členovia iných politických strán v pondelok zablokovali kľúčové diaľnice na juhozápade Pakistanu. Začali tak jednodňový protest proti údajnému falšovaniu výsledkov minulotýždňových parlamentných volieb.

Počas volieb boli odstavené mobilné a internetové služby. Zároveň v nich nemohol kandidovať Chán ani jeho hnutie PTI, ktorého členovia preto kandidovali ako nezávislí. Kandidáti spájaní s Chánom však získali 101 z 266 kresiel v Národnom zhromaždení, čo je dolná komora pakistanského parlamentu. PML-N vedená Šarífom získala 75 kresiel.Na pokojný priebeh volieb dozeralo 650.000 príslušníkov bezpečnostných síl. Napriek tomu došlo deň pred voľbami k dvom atentátom s 28 obeťami na životoch, ku ktorým sa prihlásila skupina Islamský štát (IS). Vo štvrtok 8. februára zase polícia hlásila celkovo k 51 útokov, pri ktorých zahynulo 12 ľudí vrátane 10 príslušníkov bezpečnostných síl.

Viac o téme: KoalíciaPakistanImran Chán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu