Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Po voľbách v Pakistane vypukli násilnosti: Vyžiadali si najmenej dve obete

Nezávislí kandidáti v parlamentných voľbách v Pakistane uspeli Zobraziť galériu (3)
Nezávislí kandidáti v parlamentných voľbách v Pakistane uspeli (Zdroj: TASR/AP/K.M. Chaudary)

PEŠÁVAR - Najmenej dve obete si vyžiadali nepokoje po štvrtkových parlamentných voľbách v Pakistane, ktoré vyvolali prívrženci pakistanského expremiéra Imrana Chána pre pomalé sčítavanie hlasov. Informuje správa agentúry AFP.

Nezávislí kandidáti v parlamentných voľbách v Pakistane uspeli
Zobraziť galériu (3)
Nezávislí kandidáti v parlamentných voľbách v Pakistane uspeli  (Zdroj: TASR/AP/Muhammad Sajjad)

Polícia v okrese Šangla v provincii Chajbar Paštúnchwá uviedla, že prívrženci Chánovho Pakistanského hnutia pre spravodlivosť (PTI) "začali hádzať po policajtoch kamene a zapálili policajné auto... pričom dvaja demonštranti zahynuli po tom, ako ich zasiahli kamene".

archívne video

Kandidát na prezidenta SR Ján Kubiš: Mojou prioritou je zjednocovanie (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Smrť dvoch ľudí potvrdil aj volebný kandidát spájaný s PTI Sajjid Farín. Podľa neho však pakistanská polícia "začala strieľať na pokojných demonštrantov", čo viedlo k smrti dvoch osôb. Pri sčítaní volebných hlasov zatiaľ vedú nezávislí kandidáti spájaní PTI. Sčítanie však prebieha veľmi pomaly, čo volebná komisia zdôvodňuje problémami s internetom. No prívrženci PTI komisiu podozrievajú z možného falšovania hlasov, čo ich podnietilo k sporadickým protestom.

Došlo k dvom útokom

Na pokojný priebeh volieb v krajine dozeralo 650.000 príslušníkov bezpečnostných síl. Napriek tomu v stredu došlo k dvom útokom s 28 obeťami na životoch, ku ktorým sa prihlásila skupina Islamský štát (IS). Vo štvrtok polícia hlásila celkovo 51 útokov, pri ktorých zahynulo 12 ľudí vrátane desiatich príslušníkov bezpečnostných síl.

Nezávislí kandidáti v parlamentných voľbách v Pakistane uspeli
Zobraziť galériu (3)
Nezávislí kandidáti v parlamentných voľbách v Pakistane uspeli  (Zdroj: TASR/AP/K.M. Chaudary)

Údajne z bezpečnostných dôvodov v deň volieb v Pakistane nefungoval internet. Okrem pevného pripojenia nebol dostupný ani mobilný internet. Tento výpadok mohol spôsobiť, že časť voličov si nemohla uplatniť svoje hlasovacie právo: boli totiž odkázaní na SMS správy, aby zistili, ktorá volebná miestnosť je im je priradená.

Expremiér Šaríf chce zostaviť novú vládu bez stúpencov Imrana Chána

Pakistanský expremiér Naváz Šaríf v piatok oznámil, že začne rozhovory s ďalšími stranami, aby sa pokúsil zostaviť novú koaličnú vládu. Chce tak udržať mimo hry nezávislých kandidátov spájaných s bývalým premiérom Imranom Chánom, ktorí zatiaľ tesne vedú v predbežných výsledkoch štvrtkových parlamentných volieb. Informuje správa agentúr DPA a AP. 

Šaríf avizoval, že chce rozhovory o vytvorení možnej koalície začať ešte v priebehu piatka. Vedením rokovaní poveril svojho brata Šáhbáza Šarífa, taktiež bývalého predsedu vlády. Očakávalo sa, že najviac hlasov vo voľbách získa Pakistanská moslimská liga-Naváz (PML-N) vedená Navázom Šarífom, ktorému v decembri 2023 pakistanský najvyšší súd zrušil rozsudok v prípade úplatkárstva a umožnil mu tak kandidovať. Politickí komentátori ho označovali za kandidáta podporovaného armádou, ktorá má v Pakistane silné postavenie.

Bývalý premiér Chán je vo väzení

Naopak najpopulárnejší politik krajiny, bývalý premiér Chán, je vo väzení od augusta minulého roka, pričom od vtedy ho opakovane odsúdili na dlhoročné tresty pre korupciu či morálne pochybenia. Na hlasovacích lístkoch nefigurovalo nielen jeho meno, ale ani názov jeho Pakistanské hnutie pre spravodlivosť (PTI), ktorého členovia kandidovali ako nezávislí.

Sčítanie hlasovacích lístkov však prebieha veľmi pomaly, čo volebná komisia zdôvodňuje problémami s internetom. Prívrženci PTI však komisiu podozrievajú z falšovania hlasov, čo ich podnietilo k sporadickým protestom. Do večera bolo sčítaných približne 80 percent hlasov, pričom kandidáti spájaní s Chánom dosiaľ získali v parlamente najmenej 77 kresiel v porovnaní so 64 kreslami Šarífovej strany. 

Za oboma skupinami nasleduje Pakistanská ľudová strana (PPP), ktorú po smrti zavraždenej premiérky Bénazír Bhuttovej vedie jej syn, ktorá má zatiaľ 51 kresiel. Hoci všetky hlasy ešte nie sú sčítané, Šaríf už oslovil práve PPP a tiež niekoľko ďalších menších etnických a islamských strán, ktoré vyzval, aby sa k nemu pridali a vytvorili spoločne vládu. "Pozývam všetkých spojencov, nech sa k nám pridajú, aby sme vytiahli Pakistan zo súčasných ekonomických problémov," povedal Šaríf svojim stúpencom v meste Láhaur na východe krajiny.

Viac o téme: VoľbyObetePakistanNásilie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu