Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pre fiasko s dokumentami ostali v Severnom Macedońsku státisíce ľudí v neistote

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SKOPJE - Severomacedónčania sa v utorok ocitli v neistote pre nevydarený vládny program, podľa ktorého si mali zmeniť úradné doklady v súlade s novým názvom krajiny.

Severné Macedónsko si zmenila svoj pôvodný názov Macedónsko na základe bilaterálnej dohody so susedným Gréckom z roku 2018, čím sa ukončil 27 rokov trvajúci spor. Macedónsko je totiž podľa Atén označenie širšieho historického gréckeho regiónu z obdobia antiky.V pondelok uplynula lehota na výmenu vodičských preukazov, pasov a iných úradných dokladov s pôvodným názvom krajiny. Zhruba 650.000 občanov však stále má pôvodné dokumenty.

Dočasný premiér sa zo situácie vysmieval

Proces výmeny sprevádzali dlhé rady na úradoch a zmätočný byrokratický postup, kde chýbala dostatočna kapacita na spracovanie desaťtisícov žiadostí.Vládni úradníci sa tento týždeň snažili lehotu predĺžiť, ale nemali jasno v tom, či sú doklady obyvateľov platné aj v zahraničí. Dočasný severomacedónsky premiér Talat Xhaferi a etnický Albánec sa z tejto situácie vysmieval.

"Dúfam, že tých 650.000 ľudí dnes nebude musieť opustiť krajinu. Občania by sa mali včas ohlásiť a dostaviť na miestne úrady ministerstva vnútra, aby mohli začať výmenu dokladov," uviedol Xhaferi.Obyvatelia Severného Macedónska sú zo situácie frustrovaný. "Nezáleží im na 'takýchto nepodstatných' veciach," napísal na sociálnej sieti X Aleksandar Tortevski. "Takéto šialenstvo tu ešte nebolo," uviedol German Filkov na Facebooku.Severné Macedónsko oficiálne začalo rokovania o členstve v Európskej únii v roku 2022, ale čelí množstvu prekážok vrátane pokusov susedného Bulharska podkopať jeho kandidatúru.

Viac o téme: DokumentyFiaskoSeverné Macedónsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu