Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Európa zažije najväčšie protesty v histórii: Na Slovensku plánujú farmári blokovať viaceré úseky, kde si dať pozor?

Zobraziť galériu (11)
(Zdroj: Topky/Maarty, TASR/Jaroslav Novák, gettyimages)

BRATISLAVA - Majú toho dosť! Slovenským farmárom, gazdom, roľníkom a poľnohospodárom došla trpezlivosť a rozhodli sa, že svoju nespokojnosť dajú, po vzore ich kolegov z iných krajín, hlasne najavo v uliciach veľkých miest. Najbližší protest sa na našom území uskutoční už v pondelok 19. februára, vo štvrtok 22. februára má ale potom prísť ten vôbec najväčší v histórii našej krajiny. Veľké mestá by sa tak mali už teraz pripravovať na kolaps dopravy.

Prvý plánovaný spoločný protest sa na väčšine územia Slovenska uskutoční v pondelok 19. februára napoludnie pred sídlami Pôdohospodárskej platobnej agentúry. Jeho cieľom bude, podľa Združenia mladých farmárov na Slovensku - ASYF, poukázať na situáciu farmárov na Slovensku, ktorí sú obeťou nepredvídateľných rozhodnutí štátnych inštitúcií.

Farmári podľa asistentky ASYF Ivany Tomčíkovej potrebujú vyriešiť najmä okamžité vyplatenie priamych platieb, úľavy sociálnych odvodov pre všetkých farmárov, odbúranie neúnosnej administratívnej záťaže farmárov či odstránenie diskriminácie pri pôde Slovenského pozemkového fondu.

archívne video

Slovenskí farmári sú pripravení pridať sa k protestom európskych kolegov (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Požiadavky sú podľa slov predsedu Združenia vlastníkov pôdy a agropodnikateľov Jána Jelena legitímne. "Najmä nevyplatenie priamych platieb prvýkrát po 19 rokoch považujeme za veľmi nekorektné konanie. Hlavne z dôvodu, že to nebolo dostatočne odkomunikované a farmári sa nemohli na takýto stav dostatočne pripraviť," uviedol Jelen.

Najväčšie protesty sa dotknú celého Slovenska

Vo štvrtok 22. februára má potom Slovensko zažiť najväčšie farmárske protesty v histórii. Avizuje Emil Macho, predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Na cesty po celej krajine podľa neho vyrazí až približne dvetisíc traktorov a najmä doprava v centrách väčších miest bude na istý čas úplne zablokovaná.

V tomto prípade má ísť protesty slovenských poľnohospodárov namierených proti politike európskych orgánov, najmä Európskej komisie a Európskeho parlamentu. Okrem iného sa im nepáči, že Európska komisia namiesto toho, aby ochraňovala poľnohospodárov z členských štátov pred dovozmi nekontrolovaných produktov, tak umožnila dovoz pre ukrajinské komodity.

Chodkyňa kráča po ulici medzi traktormi
Zobraziť galériu (11)
Chodkyňa kráča po ulici medzi traktormi  (Zdroj: TASR/AP/Alvaro Barrientos)

"Do Bratislavy či Trnavy príde viac ako sto traktorov. A veľa ich bude aj v iných krajských mestách. Centrá miest ale zablokujeme až po deviatej hodine rannej, keď už budú deti v školách, aby sme nenarúšali výuku. Desiatky až stovky kusov techniky pôjdu za sebou tak 20-kilometrovou rýchlosťou. Dotkne sa to naozaj celého Slovenska a všade na cestách bude vidieť kolóny,“ povedal Macho.

Protesty po celej Európe, Praha sa obáva kolapsu dopravy

Farmári po celej Európe protestujú proti obmedzeniam, ktoré zaviedla EÚ ako opatrenia v boji so zmenou klímy, ale aj proti stúpajúcim nákladom a konkurencii zo zahraničia, predovšetkým z Ukrajiny, lebo ju pokladajú za nespravodlivú. Vo veľkom sa demonštruje vo Francúzsku, Nemecku, Taliansku, Bulharku či Španielsku, kde farmári tento týždeň traktormi blokovali cesty a narúšali dopravu.

Časť českých poľnohospodárov avizovala na pondelok protestnú akciu v hlavnom meste. Od rána plánujú blokovať pražskú magistrálu pred ministerstvom pôdohospodárstva, Praha sa preto obáva dopravného kolapsu. Magistrát vyzval ľudí, aby v pondelok do hlavného mesta necestovali autom.

Poľskí farmári protestujú v poľskom meste Poznaň
Zobraziť galériu (11)
Poľskí farmári protestujú v poľskom meste Poznaň  (Zdroj: TASR/AP/Czarek Sokolowski)

Poľskí farmári plánujú na  utorok úplnú blokádu všetkých hraničných priechodov s Ukrajinou. Stupňujú tak svoj 30-dňový štrajk, ktorý začali minulý týždeň. Grécki poľnohospodári vo štvrtok avizovali, že budú pokračovať v blokádach ciest traktormi a svoje protesty ešte zintenzívnia, pričom na budúci utorok sa zídu v Aténach.

Viac o téme: ProtestFarmáriBratislavaKolabs dopravy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu