Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Demokratické primárky v Nevade s prehľadom ovládol Joe Biden

Joe Biden Zobraziť galériu (2)
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik)

LAS VEGAS - Americký prezident Joe Biden s prehľadom zvíťazil v utorkových primárkach Demokratickej strany v americkom štáte Nevada, vyplýva z predbežných výsledkov. V Nevade sa konali aj republikánske primárky, v ktorých nedokázala zvíťaziť bývalá veľvyslankyňa USA pri OSN Nikki Haleyová napriek tomu, že nemala žiadneho súpera. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.&

Po sčítaní 70 percent hlasovacích lístkov získal Biden podporu 90 percent voličov. Úradujúci prezident USA zvíťazil minulý týždeň aj v primárkach v Južnej Karolíne. V súboji o nomináciu Demokratickej strany v novembrových voľbách nemá vážneho súpera. Podobná situácia je aj v Republikánskej strane, kde medzi voličmi dominuje exprezident Donald Trump. Haleyová je v súboji o republikánsku nomináciu poslednou súperkou Trumpa, ktorého meno však v Nevade chýbalo na hlasovacích lístkoch. Republikánski voliči v Nevade tak rozhodovali medzi Haleyovou alebo "žiadnym z týchto kandidátov".

Bývalá veľvyslankyňa USA pri OSN a exguvernérka štátu Južná Karolína získala po sčítaní takmer dvoch tretín lístkov 33 percent hlasov, zatiaľ čo kolónku "žiadny z týchto kandidátov" zaškrtlo asi 60 percent voličov, vyplýva z údajov spoločnosti Edison Research. Americké médiá to označili za zahanbujúci výsledok pre Haleyovú. Utorkové primárky v Nevade majú na boj o republikánsku nomináciu len malú váhu, konštatuje AFP. Republikánska strana sa rozhodla 26 delegátov nominačného zjazdu za tento americký štát udeliť na volebnom zhromaždení, ktoré sa koná vo štvrtok. Všeobecne sa očakáva, že ich získa Trump, keďže nebude mať súpera – Haleyová sa totiž na štvrtkovom volebnom zhromaždení nezúčastní. Exprezident už zvíťazil v prvých primárkach v štátoch Iowa a New Hamsphire. V amerických prezidentských voľbách, ktoré sa uskutočnia 5. novembra, sa proti sebe s veľkou pravdepodobnosťou po štyroch rokoch opäť postavia Biden a Trump.

Biden nebude obvinený za zlé nakladanie s tajnými dokumentmi

Pripravovaná správa špeciálneho vyšetrovateľa Roberta Hura je kritická voči americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi a jeho spolupracovníkom pre ich zaobchádzanie s tajnými dokumentmi. Napriek tomu neodporúča ich obvinenie z trestného činu. V utorok o tom informoval denník The Washington Post, na ktorý sa odvolala tlačová agentúra AFP. Denník napísal, že správa špeciálneho vyšetrovateľa Hura o náleze tajných dokumentov v Bidenovom dome a jeho bývalej kancelárii má byť zverejnená v nasledujúcich dňoch. Tajné materiály v Bidenovom dome vo Wilmingtone v americkom štáte Delaware sa našli v roku 2022. Boli z obdobia, keď Biden pôsobil v Senáte a ako viceprezident Baracka Obamu. Následne americký minister spravodlivosti vymenoval Roberta Hura za špeciálneho vyšetrovateľa.

Donald Trump
Zobraziť galériu (2)
Donald Trump  (Zdroj: TASR/AP Photo/Charles Krupa)

Aj bývalý prezident Donald Trump čelí obvineniam z nesprávneho nakladania s tajnými dokumentami. Jeho obžaloval z ohrozovania národnej bezpečnosti iný špeciálny vyšetrovateľ, Jack Smith. Prísne tajné informácie z jadrovej a obrannej oblasti mal nezabezpečené vo svojom sídle Mar-a-Lago na Floride. Maril tiež snahu úradov získať ich naspäť, uvádza sa v žalobe. Súd na Floride sa začne v máji. Denník Washington Post uviedol, že medzi vyšetrovaniami Bidena a Trumpa je značný rozdiel. V Bidenovom prípade ide o menej ako 20 dokumentov, Trumpovo vyšetrovanie sa týka asi 300 dokumentov. Trump sa tiež snažil zavádzať vyšetrovateľov, kým Biden spolupracoval. V októbri sa tiež podrobil vypočúvaniu špeciálneho vyšetrovateľa Hura, dodal Washington Post. Bidenovi spolupracovníci pre denník uviedli, že dokumenty skončili v jeho dome a kancelárii neúmyselne kvôli "lajdáckej organizačnej práci".

Viac o téme: USANevadaJoe BidenPrimárky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu