Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Jedného z najhľadanejších zločincov dolapila polícia, nastal krutý zvrat: Neuveríte, ako sa vyhol spravodlivosti

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TOKIO – Muž, ktorý tento týždeň zomrel v japonskej nemocnici, pred smrťou povedal polícii, že je jedným z najhľadanejších utečencov v krajine. Detailne im porozprával o bombových útokoch zorganizovaných militantnou skupinou, v ktorej pôsobil.

archívne video

Mladík pomohol chytiť zločinca

Umierajúci muž úradom povedal, že sa volá Satoshi Kirishima. Bol súčasťou radikálnej skupiny, ktorá v 70. rokoch vykonala bombové útoky. Polícia dostala tip a minulý týždeň išla do nemocnice neďaleko Tokia, aby vypočula 70-ročného muža, ktorý je na úteku už takmer 50 rokov. Povedal im, že má rakovinu v terminálnom štádiu. Pred smrťou však chcel odhaliť svoje skutočné meno a prezradiť doposiaľ neznáme podrobnosti o bombových útokoch, informuje britský denník The Guardian.

V pondelok, štyri dni po výsluchu, muž zomrel bez toho, aby polícia potvrdila jeho totožnosť. Podľa tlačovej agentúry Kyodo News testy DNA potvrdili, že jeho otlačky prstov sú totožné s tými, ktoré našli na jednom mieste činu. Polícia túto správu zatiaľ nepotvrdila. „Domnievame sa, že muž, ktorý zomrel v nemocnici po tom, čo tvrdil, že je Satoshi Kirishima, bol v skutočnosti podozrivý,“ povedal šéf Národnej policajnej agentúry Yasuhiro Tsuyuki.

Jedného z najhľadanejších zločincov
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Profimedia)

Kirishima, narodený v roku 1954, sa k východoázijskému protijaponskému ozbrojenému frontu pridal už ako vysokoškolský študent. Išlo o militantnú skupinu, ktorá v 70. rokoch vykonala sériu bombových útokov zameraných na veľké japonské spoločnosti. Pri bombovom útoku v roku 1975, z ktorého bola obvinená militantná skupina, zomrelo osem ľudí a viac ako 160 bolo zranených. Kirishima bol údajne zapojený do niekoľkých bombových útokov.

Polícia ho hľadala pre obvinenie z odpálenia časovanej bomby v budove v luxusnej tokijskej štvrti Ginza v apríli 1975, pri ktorej nebol nikto zranený. Hoci nebol kľúčovým členom skupiny, bol jediným z 10 členov, ktorého nikdy nechytili. Dvaja členovia skupiny boli odsúdení na smrť, vrátane zakladateľa Masashi Daidojiho, ktorý zomrel v cele smrti v roku 2017. Dvaja z ôsmich členov skupiny, ktorí boli obvinení z bombových útokov, sú stále na slobode. V roku 1977 ich prepustili v rámci dohody vyjednanej ďalšou radikálnou skupinou, japonskou Červenou armádou, ktorá uniesla lietadlo spoločnosti Japan Airlines v Bangladéši.

Viac o téme: JaponskoSatoshi Kirishima
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu