Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V Pásme Gazy je najmenej 17-tisíc detí bez sprievodu rodičov

Škody po izraelskom leteckom útoku na pásmo Gazy v Rafahu
Škody po izraelskom leteckom útoku na pásmo Gazy v Rafahu (Zdroj: TASR/AP/Hatem Ali)

ŽENEVA - Detský fond OSN (UNICEF) odhaduje, že takmer štyri mesiace od začiatku vojny je v Pásme Gazy najmenej 17.000 detí bez sprievodu rodičov alebo dospelej osoby. To zodpovedá jednému percentu z celkového počtu 1,7 milióna vysídleného obyvateľstva. Informuje agentúra AFP.

"Každé jedno (dieťa) má srdcervúci príbeh straty a smútku," uviedol hovorca UNICEF-u Jonathan Crickx v Ženeve prítomným médiám prostredníctvom videospojenia z Jeruzalema. Povedal, že vypátrať totožnosť detí sa ukázalo ako "extrémne ťažké". Niektoré z nich, ktoré previezli do nemocnice, kde môžu byť zranené alebo v šoku, "jednoducho nevedia povedať ani svoje mená". Počas konfliktu bolo podľa neho bežné, že širšia  rodina sa starala o deti, ktoré prišli o rodičov.

archívne video

Fico kritizuje Európsku radu, že nemá postoj k situácii v Pásme Gazy (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Podľa Crickxa sú v Pásme Gazy "v dôsledku úplného nedostatku jedla, vody alebo prístrešia širšie rodiny samy v núdzi a čelia problémom pri okamžitej starostlivosti o ďalšie dieťa, keď sa samy snažia postarať o svoje vlastné deti a rodinu". Zároveň upozornil, že vojna v Gaze vážne zasiahla aj duševné zdravie detí. "Prejavujú sa u nich príznaky ako extrémne vysoká úroveň pretrvávajúcej úzkosti, strata chuti do jedla, nemôžu spať, majú emocionálne výbuchy alebo paniku zakaždým, keď počujú bombardovanie," vysvetlil.

Pred vypuknutím konfliktu UNICEF odhadoval, že v palestínskej enkláve potrebuje pomoc v oblasti duševného zdravia a psychosociálnu pomoc viac ako 500.000 detí. Agentúra OSN sa podľa Crickxa domnieva, že v súčasnosti takúto pomoc potrebujú "takmer všetky deti", teda viac ako milión. Hovorca UNICEF-u zároveň vyzval na prímerie, aby agentúra mohla v Gaze riadne spočítať deti, ktoré nemajú sprievod rodičov alebo dospelej osoby, nájsť príbuzných a poskytnúť pomoc v oblasti duševného zdravia.

Počet zabitých prekročil 27 100

Počet ľudí zabitých v palestínskom Pásme Gazy od začiatku vojny Hamasu s Izraelom stúpol na 27.131, oznámilo v piatok tamojšie ministerstvo zdravotníctva ovládané hnutím Hamas. Informuje agentúra DPA.

Väčšinu mŕtvych tvoria ženy, deti a mladí ľudia a zranenia podľa ministerstva utrpelo 66.287 Palestínčanov. Len za posledných 24 hodín bolo zabitých 112 Palestínčanov a 148 ďalších bolo zranených, uvádza sa vo vyhlásení. Údaje nie je možné nezávisle overiť, ale OSN a ďalší pozorovatelia pripomínajú, že údaje ministerstva sa v minulosti ukázali vo všeobecnosti ako spoľahlivé.

Vojnu v Pásme Gazy spustil najhorší masaker v dejinách Izraela, keď pri teroristickom útoku palestínskeho hnutia Hamas a ďalších extrémistických skupín z Pásma Gazy zomrelo 7. októbra na území Izraela asi 1200 ľudí, väčšinou civilistov. Izrael reagoval vojenskou operáciou s cieľom zničiť Hamas, ktorý vládne v palestínskej enkláve.

Viac o téme: PomocDetiVojnaGazaUNICEF
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu