Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nórsko zasiahla najsilnejšia víchrica za posledných 30 rokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

OSLO - Víchrica Ingunn spôsobila v stredu spúšť v strednej časti Nórska. Niektorí obyvatelia sú aj vo štvrtok bez dodávok elektriny, zatiaľ čo viaceré miesta sužujú záplavy. Letecká a trajektová doprava je obmedzená, zatvorené sú niektoré školy, cesty, tunely či mosty. Víchrica je považovaná za najsilnejšiu, aká Nórsko zasiahla za uplynulých 30 rokov, píše TASR podľa agentúry AP.

Časti tejto severskej krajiny postihol v stredu aj vietor s rýchlosťou dosahujúcou v nárazoch až 180 kilometrov za hodinu. Neďaleko Lärdalu, malebného mestečka ležiaceho severovýchodne od Bergenu, strhlo v dôsledku vetra z cesty autobus so 14 cestujúcimi, nijaké zranenia však z miesta hlásené neboli. Víchrica, ktorú nórski meteorológovia pomenovali ženským menom Ingunn, vyčíňala od stredajšieho popoludnia v strednej časti Nórska a vo štvrtok sa presunula na sever. Meteorológovia v súvislosti s ňou vyhlásili pre arktickú oblasť najvyšší stupeň výstrahy, tzv. červené varovanie. 

Polícia informovala, že v meste Bodö v kraji Nordland porozbíjal vietor v jednom z hotelov viacero okien. Škody hlásili úradom v noci na štvrtok aj obyvatelia susedného kraja Tröndelag. Celkový rozsah škôd však podľa expertov ešte nie je možné odhadnúť. AP približuje, že víchrica zasiahla v stredu rovnakú oblasť ako hurikán zo začiatku roka 1992, ktorý bol jedným z najsilnejších v dejinách Nórska. Víchricu s intenzitou hurikánu hlásili v noci na štvrtok aj zo susedného Švédska. Tamojší meteorologický ústav vydal červenú výstrahu pre západnú časť kraja Norrbottens, hraničiaceho s Nórskom.

Viac o téme: NórskoVíchricaPočasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu