Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Česko žije prípadom malého Martínka (2): Ľudia mu vyzbierali milióny na operáciu! Novinky o zdravotnom stave

Malý Martínek už absolvoval dôležitú operáciu. Zobraziť galériu (2)
Malý Martínek už absolvoval dôležitú operáciu. (Zdroj: X/David Procházka)

MONTPELLIER - Celé Česko sleduje osud malého Martínka (2), ktorý trpí vzácnou genetickou poruchou. Teraz nastal ten čas, keď sa vo francúzskom Montpellier podrobil desaťhodinovej operácii. Zákrok bol úspešný a chlapec zostáva v nemocnici na pozorovanie.

„Náš malý anjelik sa už vo štvrtok ráno prebudil nielen do krásneho dňa, ale predovšetkým veríme, že do prvého dňa svojho nového života,“ povedali podľa iDNES.cz Martínkovi rodičia. Chlapček bol kvôli vzácnemu syndrómu AADC bol úplne odkázaný na pomoc najbližších. Rekordná zbierka, ktorá bola vyhlásená v septembri minulého roka, umožnila, aby sa Martin mohol podrobiť genovej terapii. Vyzbieralo sa vtedy 131 miliónov českých korún.

archívne video

Premiér Robert Fico nečakane navštívil nemocnicu pre odsúdených a obvinených v Trenčíne (Zdroj: Topky.sk/Ján Zemiar)

Ako uviedol advokát rodiny Zdeněk Joukl, operácia sa začala v stredu o ôsmej hodine ráno pod vedením Thomasa Roujeaua vo francúzskom Montpellier. 

„Predovšetkým veľakrát ďakujeme za krásne odkazy, ktoré sa s pomocou rodiny snažíme čítať všetky. Nie je bohužiaľ v našich silách odpovedať každému z vás, a preto aspoň takto vám všetkým naozaj zo srdca veľmi ďakujeme! Za vašu podporu, lásku, za každé milé slovo či prianie... Je to niečo neskutočné a nesmierne si to vážime,“ napísala rodina odkaz všetkým, ktorí ich synovi pomohli.

Zákrok trval desať hodín

Ako píše iDNES.cz, išlo o pomerne štandartnú operáciu, ale aj tak bolo potrebné postupovať veľmi pomaly. Všetko sa kontrolovalo prostredníctvom magnetickej rezonancie. Pri zákroku, ktorý trval desať hodín, bol do hlavy pacienta aplikovaný liek Upstaza.

Martina po operácii odviezli do inej nemocnice na oddelenie intenzívnej starostlivosti pre deti. Následne ho premiestnia na normálnu nemocničnú izbu detskej neurológie. Ak sa nevyskytnú neočakávané komplikácie, po dvoch až troch týždňoch sa zorganizuje jeho prevoz do Česka.

Viac o téme: ČeskoZbierkaOperáciaMartínek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu