Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Americká armáda zničila desať dronov a pozemnú riadiacu stanicu húsíov

(Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Americké sily vo štvrtok oznámili, že nad Adenským zálivom zostrelili tri iránske bezpilotné lietadlá a v Jemene v oblasti kontrolovanej húsíjskými povstalcami zničili pozemnú riadiacu stanicu a desať dronov pripravených na vypustenie. Na platforme X o tom podľa agentúry AFP informovalo Centrálne velenie ozbrojených síl USA (CENTCOM).

Iránske drony zostrelil americký torpédoborec USS Carney v stredu večer o 21.10 h miestneho času, keďže sa dostali do jeho blízkosti. Americká armáda nekonkretizovala, či išlo o útočné alebo prieskumné drony. Pozemná stanica a drony pripravené na vypustenie boli podľa CENTCOM-u klasifikované ako "bezprostredná hrozba pre obchodné lode a lode amerického námorníctva v regióne". Torpédoborec USS Carney predtým zostrelil protilodnú balistickú raketu, ktorú húsíovia odpálili smerom k Adenskému zálivu.

Húsíovia podporovaní Iránom začali od vlaňajšieho novembra ohrozovať medzinárodnú lodnú dopravu v oblasti Červeného mora, kde raketami a dronmi útočia na komerčné plavidlá majúce väzby na Izrael. Eskalácia napätia v oblasti súvisí s vojnou medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy. Húsíovia deklarovali svoju podporu Hamasu a vyhlásili, že budú útočiť na lode, ktoré smerujú do izraelských vôd a prístavov. V reakcii na to Spojené štáty a Británia uskutočnili niekoľko vĺn náletov na pozície húsíov v Jemene.

Viac o téme: ArmádaUSADronyHúsíovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu