Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Unionistická strana v Severnom Írsku ukončila svoj bojkot a vracia sa do vlády

Írska vlajka
Írska vlajka (Zdroj: thinksktock.com)

LONDÝN - Najväčšia britská unionistická strana v Severnom Írsku súhlasila s ukončením bojkotu, ktorého dôsledkom bolo, že tento región bol dva roky bez fungujúcej vlády.

Ako informovala agentúra AP, líder Demokratickej unionistickej strany (DUP) Jeffrey Donaldson po nočnom rokovaní v utorok ráno vyhlásil, že výkonný výbor DUP podporil návrhy na návrat strany do vlády.Objasnil, že dohody dosiahnuté s vládou Spojeného kráľovstva v Londýne "poskytujú základ pre našu stranu, aby nominovala členov do výkonnej rady Severného Írska, čím sa obnovia miestne volené inštitúcie".

K zmene postoja DUP došlo po tom, čo vláda Spojeného kráľovstva minulý týždeň dala politikom Severného Írska čas do 8. februára, aby buď obnovili paralyzovanú vládu v Belfaste, alebo sa uchádzali mandát voličov v nových voľbách.Severné Írsko nemá fungujúcu vládu od februára 2022, keď DUP začala na protest proti pobrexitovým obchodným dohodám bojkotovať regionálny parlament. Návrat do vlády s nacionalistickou stranou Sinn Féin strana DUP opakovane odmietala.

Mierový proces

AP pripomenula, že podľa pravidiel rozdelenia moci stanovených v rámci mierového procesu v Severnom Írsku musí tamojšia vláda zahŕňať britských unionistov aj írskych nacionalistov.Bojkot DUP spôsobil, že 1,9 milióna obyvateľov Severného Írska zostalo bez fungujúcej vládnej administratívy, ktorá by mohla robiť kľúčové rozhodnutia v čase, keď životné náklady prudko stúpali a systém verejného zdravotníctva sa boril s nevyriešenými problémami.

Učitelia, zdravotné sestry a ďalší pracovníci verejného sektora v Severnom Írsku usporiadali v januári 24-hodinový štrajk, ktorým chceli vyvinúť tlak na politikov, aby sa vrátili do vlády a splnili svoj sľub o dlho odkladanom zvýšení platov pre verejný sektor.Britská vláda súhlasila s tým, že Severnému Írsku poskytne viac ako tri miliardy libier na verejné služby, ale iba v prípade, že exekutíva v Belfaste bude opäť fungovať.

Viac o téme: VládaBojkotÍrskkoUnionistická strana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu