Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Taliansko nebude tolerovať návrat antisemitizmu: Tvrdí prezident Sergio Mattarella

Sergio Mattarella
Sergio Mattarella (Zdroj: TASR/AP Photo/Gregorio Borgia)

RÍM - Taliansko nebude tolerovať návrat antisemitizmu, vyhlásil v piatok, deň pred Medzinárodným dňom pamiatky obetí holokaustu, taliansky prezident Sergio Mattarella. Informuje o tom správa z agentúry ANSA.

"Mŕtvi z Auschwitzu nás neustále napomínajú, že ľudstvo putuje po ťažkých a nebezpečných cestách," vyhlásil Mattarella počas slávnosti v Kvirinálskom paláci, oficiálnom sídle talianskych prezidentov.

archívne video

Prezidentka si uctila obete holokaustu pri pamätníku v Bratislave (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

"Vo svete sa to prejavuje návratom nebezpečných prípadov antisemitizmu. Tieto starodávne protižidovské stereotypy teraz nekontrolovane a nehanebne podporujú sociálne médiá," dodal prezident. 

"Talianske židovské komunity vedia, že Taliansko je ich domovinou a že republika, ktorej sú neoddeliteľnou súčasťou, nebude tolerovať akékoľvek hrozby, zastrašovanie alebo šikanovanie namierené proti nim," dodal Mattarella.

Pre pamiatku holokaustu sa nebudú konať propalestínske protesty

V Miláne, Ríme ani iných veľkých talianskych mestách sa v sobotu na Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu nebudú konať propalestínske protesty. Rozhodol o tom minister vnútra Matteo Piantedosi. Zdôvodnil to hroziacim rizikom výskytu protiizraelských alebo dokonca antisemitských incidentov.

S rozhodnutím sa stotožnili viacerí politici, napríklad aj primátor Milána Giuseppe Sala. Ten zrušenie propalestínskych pochodov v piatok označil za takmer isté a diskusiu o takomto rozhodnutí či jeho komentovanie za nezmyselné.

Viac o téme: ObeteHolokaustAntisemitizmusTalianskoSergio MattarellaSpomienka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu