Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Známy autobazár sa točí v maléroch: Predajca jazdeniek schytal pokutu cez 16 miliónov! TAKTO chceli obabrať zákazníkov

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: AAA Auto)

VARŠAVA – Predajca ojazdených vozidiel AAA Auto dostal v Poľsku pokutu vyše 72 miliónov zlotých (16,5 mil. €). Úrad pre hospodársku súťaž a ochranu spotrebiteľa (UOKiK) firmu potrestal za spôsob, akým informovala o cenách, napísal dnes web Business Insider. AAA Auto má základňu v Česku, odkiaľ firma expandovala do ďalších krajín regiónu strednej Európy. Skupina Aures Holdings, pod ktorú AAA patrí, oznámila, že so závermi úradu zásadne nesúhlasí a proti pokute sa odvolá.

archívne video

V bratislavskom Ružinove došlo k zrážke auta s vlakom (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Spoločnosť AAA Auto je v Poľsku jedným z lídrov trhu. Protimonopolný úrad uviedol, že v poslednej dobe dostal početné sťažnosti na nezrovnalosti súvisiace s predajnou politikou spoločnosti a na nezrovnalosti v zmluvách so zákazníkmi. „Zákazníci, ktorí mali záujem o nákup vozidla a pozreli si ponuku na internetovej stránke Autocentrum alebo Otomoto, boli ponechaní v domnení, že uvedená suma určuje cenu samotného vozidla. Spoločnosť ich však neinformovala o tom, že cena v inzeráte sa skladá z ceny vozidla a z doplnkového produktu - poistenia Carlife Záruka," zdôvodnil svoje rozhodnutie úrad.

Známy autobazár sa točí
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Spotrebitelia majú byť podľa poľského Protimonopolného úradu riadne informovaní o konečnej cene vozidla a o tom, z čoho sa skladá, už keď si čítajú ponuku. Pri podpise zmluvy potom podľa neho nesmú byť prekvapení dodatočnými poplatkami a nútení k nákupu ďalších produktov alebo služieb.

„V styku so zákazníkmi sme vždy postupovali úplne podľa platnej legislatívy. Výsledky meraní NPS aj vysoké hodnotenia v recenziách na vyhľadávači Google jasne ukazujú, že sú s nami naši klienti veľmi spokojní. Za celý čas nášho takmer desaťročného pôsobenia v Poľsku sme nikdy neboli úradom sankcionovaní ani sme od neho nedostali žiadne upozornenia. V priebehu vyšetrovania sme s úradom maximálne spolupracovali a v požadovaných lehotách sme podávali všetky požadované vysvetlenia. Pokutu aj jej výšku preto považujeme za absolútne neospravedlniteľnú a v zákonnej lehote sa proti nej odvoláme. Sme si absolútne istí, že nezávislý súd nám dá za pravdu," uviedla spoločnosť Aures.

Známy autobazár sa točí
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Poľský úrad nasadil do terénu fiktívnych záujemcov o nákup auta, ktorí situáciu zmapovali. Vďaka ich zisteniam sa potvrdilo, že zákazníci AAA Auto si museli dokúpiť poistenie a zaplatiť skoro 1400 zlotých (320 eur) za takzvaný zákaznícky servis, o ktorom predtým nevedeli, uviedol prezident UOKiK Tomasz Chróstny.

Skupina Aures Holdings, ktorá prevádzkuje sieť autocentier AAA Auto, Mototechna, Auto Diskont a Driverama, vlani zvýšila predaj o desať percent na rekordných 98.134 ojazdených vozidiel. V Česku skupina po prvý raz predala vyše 50.000 vozidiel. Rekordy padli aj na Slovensku a v Poľsku.

Viac o téme: PoľskoPokutaAAA AutoMiliónová pokutaOchrana zákazníkov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu