Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Polícia zasiahla proti ozbrojenej skupine: Hrozilo prevzatie moci v Maďarsku, v pohotovosti bola aj armáda

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BUDAPEŠŤ- Maďarská polícia rozložila skupinu ôsmich podozrivých, ktorá sa pripravovala na prevzatie moci v Maďarsku a v prípade odporu avizovala aj odzbrojenie polície i armády. Uviedla to polícia v stredu na stránke police.hu, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

archívne video

Ďalší brutálny prípad v Bratislave: V byte našli dve mŕtve telá (Zdroj: Topky/Maarty)

V utorok nadránom zasahovalo 150 policajtov za asistencie príslušníkov Protiteroristického centra (TEK) na desiatich miestach Maďarska. Zásah sa týkal 11 osôb, z ktorých kriminalisti vypočuli sedem podozrivých mužov a jednu ženu. Z nich zadržali 53-ročného muža z obce Murakeresztúr, 68-ročného muža z Veszprému a 88-ročného muža z Vácu. Skupina vo videozázname zverejnenom vlani v novembri na jednej zo sociálnych sietí podľa polície oznámila, že vytvorí tzv. Skýtske Maďarsko a začne vyzbrojovať národné slobodné vojenské jednotky.ň

Medzi zaistenými predmetmi sú rôzne listiny popierajúce existenciu Uhorska

Členovia skupiny tiež oznámili, že bývalých aj súčasných členov maďarskej vlády chcú zatknúť. Policajti na niekoľkých miestach našli u podozrivých ostré ručné zbrane, strelivo, útočné pušky, plynové a poplašné zbrane, ako aj gumené projektily a vzduchové zbrane. Medzi zaistenými predmetmi sú rôzne listiny popierajúce existenciu Uhorska a aj dokumenty súvisiace s organizáciou Skýtske Maďarsko (Szkíta Magyarország). Polícia začala trestné stíhanie pre trestný čin prípravy násilnej zmeny ústavného poriadku. Údajní Skýti v Maďarsku sa v minulosti neúspešne pokúsili zaregistrovať ako národnostná menšina. Skýti boli príslušníci iránskych kmeňov, ktorí od 8. do 2. storočia pred n.l. kočovali v juhoruských stepiach.

Viac o téme: ArmádaPolícia MaďarskoOzbrojená skupina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu